1 av 2
2 av 2
Raila Odinga. Foto: Jerome Delay/Scanpix

Britter anklagas för inblandning i Kenyaval

Ogiltigförklarade röster en huvudfråga
1:45 min

I Kenya hävdar kretsen kring presidentkandidaten Raila Odinga att det har begåtts valfusk. Och samtidigt som valresultatet fortfarande dröjer, anklagar en av de ledande presidentkandidaternas läger den forna kolonialmakten Storbritannien för att lägga sig i valet.

Det är den kontroversiella Uhuru Kenyatta som står åtalad i Internationella brottmålsdomstolen i Haag som hävdar att Storbritannien försöker påverka valutgången.

Charity Ngilu från Kenyattas valallians anklagar Storbritannien för att på ett "misstänkt" sätt ha lagt sig i det kenyanska valet. Alliansen hävdar att den brittiska ambassaden har försökt att trycka på hur valet ska räknas för att hindra Kenyatta att vinna redan i första omgången.

Det hela handlar om de ogiltigförklarade rösterna som har blivit en huvudfråga. Detta eftersom att de är så många, just nu över 300 000, och kan påverka utgången.

Rösterna är ogiltiga för att de är fel ifyllda, till exempel för att någon satt två kryss istället för ett. Frågan är om de ska räknas med i den totala summan av hur många som har röstat trots att de inte kommer att tillfalla någon kandidat.

Den matematiken kan avgöra om det blir en andra omgång eller inte då det kommer att bli svårare att nå över 50 procent för en presidentkandidat om rösterna räknas.

Valkommissionen säger att de ogiltiga rösterna ska räknas med. Men problemet är att de ändrade sig mitt i rösträkningen.

Först redovisades siffror utan de ogiltiga rösterna och då hade Uhuru Kenyatta en större ledning än han har nu. Kenyatta ser sina chanser att vinna valet med god marginal redan i första omgången minska. Många analytiker tror att hans rival Odinga har större chans att vinna i en andra omgång, när han kan få stöd av de presidentkandidater som då är utslagna.

EU har redan före valet sagt att om den ICC-åtalade Kenyatta vinner, måste EU begränsa sina kontakter med Kenya.

Men det brittiska utrikesdepartementet tillbakavisar helt anklagelserna om att ha försökt påverka.

– Låt dem lägga fram bevis för sina anklagelser, kommenterar Raila Odingas läger.

Odingas parti har också antytt att det finns saker i valprocessen de inte är nöjda med. Det är mycket troligt att valet i Kenya kommer att sluta i domstol med lagliga bataljer om vem som egentligen vunnit. Om det händer må det bli en utdragen process. Men det är ändå en seger om valtvisterna slutar i domstol och inte i våldsamma upplopp på gatorna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".