Riksbankschefen Stefan Ingves vill att alla ska amortera på sina bolån och hoppas att bankerna når den insikten på egen hand. Fungerar inte det utgår han från att det blir någon lagstiftning i slutänden. Foto: Scanpix

Riksbankschefen oroad över hushållens bolån

Ingves: Risk för diskussion om svenska bankers stabilitet
1:18 min

Hushållens bolån fortsätter att bekymra landets makthavare. I dag var det utfrågning i riksdagens finansutskott av Riksbankschefen Stefan Ingves, som vill se en "amorteringskultur" när det gäller lån.

Ofta finns det fog för oron över hushållens bolån. Många hushåll har en mycket hög belåning i relation till inkomsterna, och även snittbelåningen ligger på ungefär 170 procent av disponibelinkomsterna.

– Det är fortsatt så att många, många lån inte amorteras alls eller har amorteringstider som är väldigt långa. Det kan skapa stora bekymmer längre fram, säger Stefan Ingves.

På sikt vill Stefan Ingves att alla ska amortera på sina bolån. Första steget borde vara frivilliga överenskommelser eller att bankerna når den insikten på egen hand.

– Fungerar inte det så utgår jag från att det blir någon lagstiftning i slutänden, säger Stefan Ingves till Ekot.

Han understryker att det borde ligga i bankernas eget intresse att se till att alla amorterar på sina lån och att en ny amorteringskultur kommer till stånd, eftersom det minskar bankernas risker vid svängningar i ekonomin.

– Får man problem på bostadsmarknaden då löper man också risken att få en större diskussion om svenska bankers stabilitet och hur det ser ut på den kanten och det är inte bra, givet de svenska bankernas stora utlandsberoende, enligt Riksbankschefen Stefan Ingves.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".