Kulturministern inte kritisk mot Radiotjänst

"Vi diskuterar det här inom Alliansen"
1:25 min

Lena Adelsohn-Liljeroth delar inte kritiken mot Radiotjänst, som har börjat kräva in tv-avgifter för surfplattor och datorer, trots att SVT sagt att det inte krävs.

– Jag har konstaterat att de har tolkat lagen som att de har rätt att göra detta. Vi ser naturligtvis över den här frågan också, säger kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth.

Hon kan inte ha synpunkter på om det Radiotjänst nu gör är rätt eller fel, säger hon. Men det innebär inte att Kulturdepartementet är passivt. Departementets jurister ser över frågan, menar Lena Adelsohn-Liljeroth.

Radiotjänsts tolkning av lagen är att man har rätt att kräva in tv-avgift för datorer, surfplattor och smarta mobiltelefoner. Men vad gäller telefoner så sker inte det rutinmässigt.

I dag kommer också krav från de tre mindre allianspartierna. Folkpartiet, Centern och Kristdemokraterna, menar att frågan om en ny modell för tv-avgiften måste snabbutredas.

Ulf Nilsson är Folkpartiets vice ordförande i riksdagens kulturutskott. Han menar att oklarheten i dag skapar bara oro för tv-tittarna och oklarheter för public service företagen.

 – Jag tycker som utvecklingen har visat nu, så behöver vi sätta igång arbetet med att komma överens om avgiften, i princip omedelbart, säger Ulf Nilsson.

Men kulturministern menar att samtal redan förs om detta.

– Vi diskuterar det här inom Alliansen och även inom Kulturdepartementet. Vad vi är överens om är att avgiften måste uppfattas som legitim och den måste hålla över tid. Den ska också garantera public service bolagens oberoende, säger Lena Adelsohn-Liljeroth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".