Dömd för brott mot sekretesslagarna och skattebrott. Foto: Filippo Monteforte/Scanpix

Berlusconi kan slippa hamna bakom galler

Kan överklaga domen
1:35 min

En praxis i Italien kan göra att Silvio Berlusconi inte behöver avtjäna fängelsestraffet han i dag dömdes till.

Italiens förre premiärminister Silvio Berlusconi har dömts till fängelse för att hans tidning läckt hemligt avlyssningsmaterial från en polisutredning. En domstol i Milano dömde Berlusconi till ett års fängelse.

Det var 2006 som en tidning som drivs av Berlusconis bror publicerade en transkribering av polisens telefonavlyssning av en politisk rival.

Rivalen var inblandad i en uppmärksammad kontroversiell bankaffär året innan. Av det läckta materialet gavs uppfattningen att rivalen utövat olämpliga påtryckningar för att få affären att gå i lås. Uppgifterna publicerades i tidningen kort före valet 2006.

Silvio Berlusconi dömdes för brott mot sekretesslagarna och dömdes till ett års fängelse. Ett straff som han troligen inte behöver avtjäna eftersom det finns en praxis i Italien att personer över 75 år inte ska behöva avtjäna fängelsestraff som är kortare än två år, Berlusconi är 76. Han kan dessutom överklaga domen.

Svårare är då läget för Berlusconis bror som driver tidningen. Han dömdes till fängelse i två år och tre månader.

Bland Silvio Berlusconis anhängare är kritiken mot domen hård. En partikamrat säger att hela demokratin nu är i fara när planen att eliminera Berlusconi genom rättsväsendet nu blivit så uppenbar.

Men Silvio Berlusconis problem slutar inte där. Redan den här månaden kan han komma att dömas i den så kallade Rubygate där han står anklagad för att ha haft sex med en underårig prostituerad och senare försökt utöva press mot polisen för att släppa kvinnan när hon satt anhållen.

Snart väntar också ett avgörande vad gäller hans överklagande av en dom från förra året. Då dömdes han dömdes till ett års fängelse för skattebrott.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".