1 av 5
2 av 5
Skomakaren Sifuyu Otieno i Kibera Nairobi oroar sig över anklagelserna om valfusk men vill inte ha tillbaks våldsamheterna från förra valet. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio
3 av 5
Politisk graffiti i Nairobi, mot korrupta politiker i Kenya. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio
4 av 5
Presidentkandidaten Raila Odinga. Foto: Jerome Delay/Scanpix
5 av 5
Den kenyanske presidentkandidaten Uhuru Kenyatta lade i måndags sin röst i det kenyanska valet. Foto: Ben Curtis/Scanpix

Raila Odinga: Vi har bevis på valfusk i Kenya

"Vill bara att valet ska skötas ordentligt"
2:04 min

Hela presidentvalet i måndags kan vara i fara efter allvarliga anklagelser om valfusk från en av favoriternas sida. Premiärminister Raila Odingas allians kräver att rösträkningen genast stoppas.

Skomakaren Sifuyu Otienos lilla verkstad i Kibera i Nairobi är full av människor. Det är nyheterna på tv som drar. Stämningen blir upprörd när nyheten med anklagelserna om valfusk kommer.

– Nu kan vi ju inte lita på valresultatet, säger han.

Kibera är stans största slum och ett av premiärminister Raila Odingas starka fästen. Hans allians hävdar i dag att de har bevis för att någon har mixtrat med de resultat som har presenterats hittills. Därför kräver de att rösträkningen stoppas omedelbart och börjar om från början igen.

Det som skulle bli det säkraste och mest trovärdiga valet i Kenyas historia börjar nu allt mer likna ett organisatoriskt fiasko. Det är teknik som inte fungerar, rösträkning som dröjer  – och nu anklagelser om direkt fusk, precis som förra gången.

Med över 1 000 döda och en raserad bild av det stabila Kenya, både hemma och i omvärlden, var det just ett till sånt val som till varje pris skulle undvikas den här gången.

Nu tycks istället hela valprocessen snarare överträffa det förra valet i osäkerhet och tafflighet. Och i det osäkra läget stiger oron för att det ska bli nya våldsamheter.

Odingas allians har sagt att de ska gå den lagliga vägen med sina anklagelser och säger att deras protest i dag inte är ett rop på att anhängarna ska ta till gatorna och protestera.

Men det fattiga Kibera var en av de platser där våldet var som värst förra gången. Nästan alla som tillfrågas i plåtskjulskvarteren säger att de är oroliga nu men att de inte vill ha tillbaks det som hände då.

– Vi vill inte slåss. Vi är trötta på det, vi vill bara att valet ska skötas ordentligt, säger Otieno.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".