FN skärper sanktionerna mot Nordkorea

FN stoppar lyxvaror till nordkoreanska eliten
1:20 min

FN:s säkerhetsråd har beslutat att ytterligare skärpa sanktionerna mot Nordkorea. Detta efter att Nordkorea för knappt en månad sedan genomförde en tredje kärnsprängning.

Beslutet i säkerhetsrådet var enhälligt. Resolutionstexten hade arbetats fram av USA tillsammans med Kina, Nordkoreas närmaste allierade.

Det här är en av de hårdaste sanktionerna som FN någonsin beslutat om, sa en klart nöjd Susan Rice, USA:s FN-ambassadör, efter mötet.

Alla länder beordras till exempel att frysa alla ekonomiska transaktioner som skulle kunna tänkas gå till Nordkoreas kärnprogram och missilverksamhet. Det gäller också rena kontantöverföringar, något som Nordkorea brukat använda sig.

Man ska också skärpa kontrollen över internationella fartygs- och flygtransporter så att inte känslig materiel kan levereras den vägen.

Som speciell påtryckning på ledarna förbjuder också resolutionen export av lyxvaror som skulle gå till den nordkoreanska eliten.

Säkerhetsrådet upprepade att man kraftfullt fördömer den senaste provsprängningen som ett brott mot FN:s tidigare resolutioner som förbjuder Nordkorea att utveckla kärnvapen, men man säger att frågan ska lösas på fredlig, diplomatisk väg.

Rådet uppmanar Nordkorea att återigen medverka i de så kallade sexpartssamtalen om landets kärnprogram.

Före säkerhetsrådssammanträdet hotade Nordkorea med att anfalla USA med kärnvapen. Experter håller det dock för osannolikt att Nordkorea har kapaciteten att placera kärnvapen på långdistansmissiler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".