Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Socialsekreterarna borde lyssna mer på barnen"

Publicerat torsdag 7 mars 2013 kl 18.18
"De gjorde mig till en zombie"
2:03 min

Barn och unga som placeras i hem för vård och boende dör oftare i förtid och använder mer psykofarmaka än sina jämnåriga, enligt ny rapport från Socialstyrelsen. En som känner igen den utsattheten väl är Linda, som bara var sex månader när hon först placerades i familjehem.

Linda, som i dag är 20 år, har sedan dess varit runt på en mängd olika boenden. Hon känner igen sig i rapporten, inte minst alla mediciner som hon har fått.

– Antidepressiva har jag fått sedan jag var tio, typ.

Linda läser igenom de punkter som Socialstyrelsen radar upp för att visa hur utsatta barn och unga som omhändertas av samhället är. Hon känner väl igen det som beskrivs.

Exempelvis att självskadebeteende är tio gånger vanligare hos de placerade barnen, att läkemedel som sömnmedel och psykofarmaka används flitigt och problem med skolgången.

– Jag känner igen mig i nästan allt som står här. Det var ett tillfälle då jag var upp i åtta, tio tabletter om dagen. Det var precis som de gjorde mig till en zombie, säger Linda.

Ett problem som lyfts fram i rapporten är att socialsekreterarna som arbetar med utsatta barn och ungdomar ofta är unga och oerfarna och ibland saknar tillräcklig kompetens för att göra bra utredningar.

Anna-Lena Lindquist, som är docent i socialt arbete vid Stockholms universitet och som studerat den situationen för barnavårdshandläggare bekräftar detta.

– Det får som konsekvens att i dessa arbetsenheter som ska hanteraväldigt komplicerade arbetsprocesser inte finns personal med gedigen erfarenhet och inte hunnit bygga upp sin kompeten, säger Anna-Lena Lindquist.

Vad får det för följder för de barn och ungdomar man ska ta hand om?
– En sämre kvalitet förstås i de insatser som görs för barnen.

Anna-Lena Lindquist menar att det krävs mer resurser och ökade insatser för att stödja socialsekreterarna och höja kompetensen. Då skulle de också motiveras att stanna kvar längre i yrket, och erfarenheten kommer då naturligt.

Linda, som i dag har egen lägenhet men med stöd från Socialtjänsten, vet också vad hon vill se för förändringar.

– Jag känner att socialsekreterarna ska lyssna mer på vad barnen och ungdomarna har att säga. Ibland känns det som att socialen vet bäst, men det är ändå vi som går igenom det, säger Linda.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".