Ny metod förändrar elevernas tänkesätt

1:36 min

En skola som redan börjat jobba med Matematiklyftet på prov är Runbyskolan i Upplands Väsby.

– Vi sitter runt ett bord helt enkelt. Alla har förberett sig genom att skriva loggböcker om det de har läst. Sedan berättar vi för varandra vad vi har reagerat, lite som en bokcirkel skulle jag säga faktiskt, säger Ann Forsberg, matematiklärare och handledare i Matematiklyftet på Runbyskolan.

Runbyskolan, en grundskola med drygt 600 elever, är en av 33 skolor där man har startat Matematiklyftet på prov. Metoden heter Kollegialt lärande och innebär att lärarna lär sig av varandra och med hjälp av varandra.

Matematikläraren Ann Forsberg som leder satsningen på skolan har gått en speciell handledarutbildning. Tillsammans med de andra elva lärarna träffas de en gång varannan vecka för att diskutera och analysera olika undervisningsmetoder och en gång varannan vecka för att utvärdera mattelektionerna.

Målet med Matematiklyftet är att undervisningen ska bli bättre. Men också att eleverna ska titta upp från matteboken och tänka mer själva.

– Det andra är ju att kunna argumentera. Att kunna hitta metaforer, massa olika förmågor som ska utvecklas utöver att göra rutinuppgifter, säger hon.

Satsningen har pågått sedan oktober förra året. Redan nu märker Ann Forsberg och lärarkollegan Anna Kristiansson en förändring i elevernas tänkesätt på lektionerna.

– Matteboken används betydligt mindre skulle jag säga nu än vad den gjorde tidigare. Det är ju det vi vill komma ifrån lite grann, det här egna räknandet, säger hon.

– De upptäcker också att de kan tänka mycket mer än bara att fyra plus fyra är åtta. Det finns en djupare förståelse för själva taluppfattningen, säger Anna Kristiansson, matematiklärare på Runbyskolan.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Dimitri Lennartsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista