Ikea-tårtor stoppade i 23 länder

Ikea har stoppat försäljningen i 23 länder av tårtor som kan innehålla koliforma bakterier. Men tillverkaren Almondy i Göteborg slår ifrån sig ansvar.

– Totalt är det 23 länder som berörs av de här produktionspartierna och där vi har säljstoppat, säger Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea-gruppen.

Larmet kom från Kina tidigare i veckan. Kinesiska myndigheter har upptäckt och förstört 1 800 chokladtårtor med för höga halter avföringsbakterier.

Franska livsmedelsmyndigheten uppgav på torsdagen att den fått indikationer av Ikea om möjliga problem med tårtorna. Enligt myndigheten kan ungefär 6 000 tårtportioner ur de aktuella partierna ha ätits på Ikea-varuhus i landet, skriver aftonbladet.se.

Ylva Magnusson säger att det är två produktionspartier från Almondy som kan beröras av bakterier. Partierna med tårtor har sedan spritts till olika länder i det multinationella Ikea.

– De är producerade för våra restauranger, inte för Swedish food market, så tårtorna har en annan storlek, säger Magnusson.

Hon betonar återigen att bakterierna inte är av den hälsofarliga arten och att den som ätit av tårtorna inte kommer att bli sjuk.

– Men av kvalitetsskäl har vi valt att ta bort de här partierna från försäljning.

Tårttypen har inte sålts i Sverige.

Margareta Johannesson, kvalitetschef på Almondy, säger att partierna tillverkades i augusti fjol. Hon betonar att företaget testar sina produkter för att se att de inte innehåller hälsofarliga E.coli- eller salmonellabakterier och att inget sådant hittats i partierna.

– Vi vet vad vi har sänt ut men vi vet inte vad som har hänt i Kina, säger Johannesson till TT.

Hon uppger att företaget i kontakt med kinesiska myndigheter försöker reda ut vad som hänt i Kina.

– Vi jobbar också tätt ihop med Ikea.

TT

Fakta: Mat från Ikea

Ikea Food omsatte, för verksamhetsåret som slutade den sista augusti i fjol, över elva miljarder kronor. Totalt omsatte Ikea 240 miljarder kronor.

Företagets matdel innefattar restaurangerna i varuhusen, personalrestauranger och de butiker i varuhusen som säljer mat.

Över hela världen driver Ikea nära 300 varuhus i 26 länder, varav 17 i Sverige. De europeiska varuhusen står för en majoritet av omsättningen.

Hela den svenska livsmedelsexporten uppgick 2011 till 54 miljarder kronor.

Källa: Ikea och Livsmedelsföretagen (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".