Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Folkpartiet: Aktuellt med en tredje pappamånad

2:18 min

Folkpartiet vill införa en tredje pappamånad, om inte jämställdhetsbonusen snart visar på resultat. Det skriver Folkpartiet i sitt förslag till nytt partiprogram.   

– Ojämställdheten i samhället när det gäller löner, karriär och så vidare grundar sig mycket i de här månaderna när mamman är hemma mer än pappan. Det är inte acceptabelt att vi har ett samhälle där kvinnor har sämre möjlighet än män, säger Christer Nylander som leder arbetet med det nya partiprogrammet.

För att uttaget av föräldradagar ska bli jämnare föreslår Folkpartiet i ett första steg en fördubblad jämställdhetsbonus. I dag kan föräldrar som delar mer lika få som mest 13 500 kronor i skattefri bonus att dela på.

– Om det inte skulle ge en tydlig effekt vill vi instifta en tredje pappamånad, eller mammamånad, säger Christer Nylander.

Vad är en tydlig effekt?
– Ja, det är att vi tydligt ser att pappor tar ut och det blir ett mer jämställt uttag i föräldraförsäkringen.

Men Folkpartiets kvinnoförbund Liberala kvinnor vill se en tredelad föräldraförsäkring.

En som var uppe i talarstolen på landsmötet 2009 var nuvarande EU-kommissionären Cecilia Malmström.

– Ja, men kära landsmötesombud. Den tiden är förbi i Sverige när Socialdemokraterna är norm.

Socialdemokraterna hade då ett färskt kongressbeslut på en tredelad föräldraförsäkring.

Men förslaget om en tredelning förlorade på Folkpartiets landsmöte 2009 och 2011, men då med knapp marginal.

Anna Steele, som i dag är ordförande för Liberala kvinnor, tror fortsatt på en del till pappan, en till mamman och en att dela på – eller överlåta till farmor eller morfar.

Liberala kvinnor ställer sig alltså inte bakom skrivningen i förslaget till partiprogram om förstärkt jämställdhetsbonus och en ytterligare pappa- och mammamånad.

– Ja, vi tycker att det är en bra tanke men det går inte hela vägen, som vi ser det, så att vi tänker i alla fall driva det gör på landsmötet med en tredelad, säger Anna Steele.

Varför är det så viktigt för er med en tredelad?
– När man ser på arbetsmarknaden, företagare och de som anställer så ser de olika på män och kvinnor i dag, tyvärr. Det finns en slags normbildning som säger att kvinnor kommer ta ut föräldraledighet men det gör inte män. Det visar statistiken också och då vet man att det här sättet verkligen delar på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista