Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

BO-kritik mot regeringen för papperslösa barn

BO: Avskräckande låta barnen gå i skolan
2:24 min

Regeringen får kritik för att inte polisen förbjuds gå in i skolan och hämta barn till papperslösa invandrare, när barnen till sommaren får laglig rätt att gå i skolan. Enligt barnombudsmannen Fredrik Malmberg innebär det i praktiken att vissa barn inte kommer att våga ta sig till skolan.

– Jag tycker att det är bekymmersamt. Vi har sett i andra EU-länder att när det inte finns ett förbud så kan det inträffa att man går in kanske bara en enstaka gång. Men det räcker att man gör det en enstaka gång, så blir det väldigt avskräckande för föräldrar att låta barnen gå i skolan, säger Fredrik Malmberg.

Just nu är det mycket diskussioner om polisens arbetsmetoder när det gäller att hitta papperslösa i tunnelbanan. Samtidigt ligger just nu på riksdagens bord regeringens och Miljöpartiets förslag om att ge gömda och papperslösa barn rätt till skolgång.

I propositionen föreslås inga särskilda regler som begränsar polisens verksamhet.

Polisen ska redan i dag vidta särskild försiktighet vid ingripande mot barn, men rent formellt finns det inget som hindrar polisen från att gå in i skolan och hämta barn vars familjer ska avvisas, även om man i praktiken ytterst sällan gör det, enligt Sören Clerton, chef för centrala gränskontrollenheten vid rikskriminalpolisen.

– Men det är klart, det finns inga begränsningar att polisen inte får vara i skolan eller ett antal meter ifrån skolan, utan det får bli en lämplighetsbedömning helt enkelt, säger han.

I Rikspolisstyrelsens allmänna råd till de olika polismyndigheterna står inget specifikt om hur man ska agera just i skolsituationer, men skrivningarna arbetas just nu om.

Enligt Sören Clerton på rikskriminalpolisen kommer man sannolikt att råda polismyndigheterna att undvika att hämta barn i skolan.

Ekot har inte nått utbildningsminister Jan Björklund, men enligt Maria Ferm, migrationspolitisk talesperson i Miljöpartiet, finns det redan tydliga begränsningar vad gäller regler och praxis.

– Dessutom kommer nya riktlinjer från rikspolisstyrelsen som håller på att tas fram, där jag verkligen hoppas att de starkt kommer att avråda polisen från att gå in i skolan, säger Maria Ferm.

Du har alldeles nyligen själv sagt att du är väldigt kritisk till polisens metoder för att hitta papperslösa i tunnelbanan. Vad är det som gör att du har förtroende för polisens arbetsmetoder när det skulle gälla skola och papperslösa?
– För det finns redan tydliga begränsningar nu i regler och i praxis som gör att man i princip inte går in i sjukhus eller skolor. Det finns ingen möjlighet att på ett väldigt svepande sätt leta igenom skolor eller sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".