Branschens stora aktör Skistar säger på sin hemsida att bokningarna under första kvartalet var upp åtta procent jämfört med förra året. Foto: Ingvar Karmhed/Scanpix.

Nära rekordår i svenska fjällen spår branschfolk

"Det ser bra ut"
1:36 min

Skidsbranschens bokningar sällar sig till en allt längre rad positiva konjunkturtecken. Det blir inte ett rekordår, men nära på, spår branschfolk.

– Det har sett riktigt bra ut, dels fick vi ju en tidig start, vi var igång redan i början på november, och sedan blev jul och nyår och trettondagen i princip all time-high, och det var riktigt bra med folk. Så att januari gick tio procent bättre för oss än året innan och i princip som 2008-2009, säger Thomas Ringbrant, vd för Strömma fjäll och aktivitet i Tärnaby i Västerbotten.

Ja, 2008, ja. Ungefär där, fick skidbranschen ett hack i kurvan, som den först nu börjar återhämta sig från.

– Jo, men det se bra ut. Det ser ut att bli ungefär som i fjol om vi tittar på i sin helhet, säger Joacim Johansson, vd för Idrefjäll stiftelse.

Men det hade kunnat vara bättre. Om kronan inte varit så stark, vilket gör semestern dyr för de många danskar som gillar de svenska fjällen, och om skolorna varit mer generösa med ledigheter.

– Vår största utlandsmarknad Danmark, den privatekonomin har väl inte riktigt återhämtat sig. Sedan tror jag att vi påverkas lite av det här med skolan, skolan är betydligt tuffare att ge möjlighet till ledighet för skolungdomar.

Branschens stora aktör Skistar säger på sin hemsida att bokningarna under första kvartalet var upp åtta procent jämfört med förra året.

Hans Gerremo vd på Slao, Branschorganisationen Sveriges liftanläggningars organisation, säger att antalet skidåkardagar ökade med 30 procent från 2000 till 2010. 2008 var kalendern klämdagsvänlig och snöläget också gott. De senaste åren har det varit tvärtom. Men nu ser det mesta bra ut. 

– Jag vågar inte tro att det är ett rekordår, men vi kommer att närma oss den nivå vi låg på, 08-09, 09-10, det tror jag på, säger Hans Gerremo, vd på Slao.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".