Ett av SAS Boeing 737-600 flygplan på väg ner för landning på Arlanda flygplats. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

SAS gjorde förlust på över 800 miljoner

"Börjar komma in på fast mark igen"
1:31 min

I dag kom det krisdrabbade flygbolaget SAS kvartalsrapport. Bolaget rapporterar en storförlust på över 800 miljoner kronor men också stora besparingar och nya flyglinjer.

Göran Jansson är vice vd på SAS:

-- Ja det är ju  inte ett resultat man kan vara stolt över, men det vi känner är att vi börjar leverera på den plan vi lade förra året. Vi ser inte ännu resultatet, men vi kommer att se det framgent.

SAS rapporterar ett resultat före skatt om  -823 miljoner kronor för kvartalet på en omsättning på 9,5 miljarder. Det var i SAS-termer en framgång.

SAS var bara några dagar från konkurs så sent som i november förra året.

Men styrelsen fick till en svår uppgörelse med facken för de 15 000 anställda, och mycket är på gång nu.

Piloter och kabinanställda gick med på lönesänkningar på över 12 procent och sänkta pensioner. 

Administrationen koncentrerades till Stockholm och 800 tjänster försvinner. Callcenters och markpersonal läggs över till andra bolag. 

SAS norska regionalbolag Wideroe säljs tillsammans med fastigheter vid flygplatserna i Köpenhamn och Oslo. Totalt ska SAS spara 3 miljarder fram till 2015.

Aktien har fördubblats i pris sedan den värsta krisen, från cirka 6 kronor till nästan 15 kronor.

Bara i dag steg aktien  med över fem procent.  Att SAS-ledningen nu lovar 45 nya flyglinjer och investeringar i nya flygplan hjälpte till.

Målet är att SAS ska gå jämnt upp i år.

– Vi känner liksom att vi börjar komma in på fast mark igen. Man ska aldrig säga aldrig, det här är en konkurrensutsatt bransch, men det är faktiskt så att vi med de här åtgärderna börjar se det här ljuset i tunneln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".