1 av 2
Pier Luigi Bersani. Arkivfoto: Riccardo De Luca/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Italien fortfarande utan regering efter valet

Beppe Grillo backar undan
1:42 min

Någon lösning tycks inte i sikte inom den närmaste tiden. Vänsterpolitikern Pier Luigi Bersani och hans vänsterallians, som fick flest röster, ser ut att ha det allt svårare att få till ett nytt styre för Italien.

Italiens president Napolitano är en klok man och han kommer att hitta en lösning. Precis som han gjorde med Mario Monti. Det är vänsterpolitikern Matteo Renzi, som talar, Florens unge borgmästare.

Renzi är åter aktuell trots att hans äldre partivän Pier Luigi Bersani blev vänsterns premiärministerkandidat.

Skulle valresultatet ha blivit annorlunda, om en ung och ny politiker som Matteo Renzi funnits med mot ståuppkomikern Beppe Grillo? Där en fråga som en hel del italienare ställer sig idag. 

Elva dagar efter valet är Italien fortfarande utan regering och försöken från vänsterpolitikern Pier Luigi Bersani att hitta koalitionspartners för att kunna bilda en regering, ser alltmer dödfödda ut.

I förrgår lade Bersani fram ett nytt förslag och kallar det en plikt för den yvige Beppe Grillo att svara. Men Grillo backar undan.

En koalition med högern och Silvio Berlusconi ser Bersani i sin tur som uteslutet. Dödläget består och fördjupas snarare. En ny regering måste ju kunna stå emot en förtroendeomröstning. Nyval är inte uteslutet. Men författningen lär inte tillåta det förrän tidigast i sommar.

Florens borgmästare Renzi, som är relativt oprövad och fräsch för väljarna hoppas på nyval. Men kanske blir det som han sa i tv: Italiens president Napolitano sätter en teknokrat i spetsen för en bred politisk koalitionsregering.

Den 19 mars börjar de formella konsultationerna.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".