1 av 2
Robert Biedron och Anna Grodzka. Foto Scanpix
2 av 2
Lech Walesas. Foto: Scanpix

Kritik mot Lech Walesa efter homoattack tilltar

"Från hatspråk till hatbrott är steget inte långt"
2:16 min

Polens första homosexuelle riksdagsledamot Robert Biedron sitter numera demonstrativt på första raden i parlamentet för att visa sitt motstånd mot Lech Walesa. Det efter att Polens förre president och fredspristagaren Lech Walesa yttrade sig starkt homofobiskt för snart en vecka sedan.

Upprördheten bland landets homosexuella är fortfarande stor över det som Walesa sagt och han vägrar träffa Biedron för ett samtal.

Robert Biedron säger att den förre polske presidenten Lech Walesas svar på Biedrons inbjudan till ett samtal om hbt-frågor var väldigt odiplomatiskt.

Biedron initiativ kom efter att Walesa efter att  i en tv-intervju förra veckan bland annat sagt att "Homosexuella ska sitta på sista bänken i parlamentet, eller till och med bakom en mur, och inte nånstans längst fram". Han sa också att "En minoritet inte kan pracka på majoriteten någonting".

Ovanligt starka ord även i Polen där homofobi fortfarande är vanligt.

– Jag är väldigt besviken, och till och med det polska samhället är i chock över att Walesa, en symbol för demokrati och frihet, kan yttra sig på det viset, säger Robert Biedron.

Han säger också att det är farligt eftersom Walesa fortfarande är en auktoritet för många och kan påverka andra homofober.

– Från hatspråk till hatbrott är steget inte långt, säger Robert Biedron.

Han tror att Walesa kan ha förstört sitt rykte runt om i världen med sina yttranden.

Walesa har vägrat be om ursäkt och har inte tagit tillbaka något. Hans son, Jaroslaw Walesa, som sitter i EU parlamentet har också kritiserat sin fars uttalande.

Demonstrativt har nu Biedron och hans transsexuella partikamrat i Palitkotrörelsen, Anna Grodzka, den här veckan suttit längst fram i parlamentet och ska göra det även idag.

 – Jag har fått väldigt mycket stöd i parlamentet efter det som hänt säger Robert Biedron, även från de konservativa medlemmarna av parlamentet, berättar han.

Han har inte gett upp hoppet om att Walesa ska ändra sig om ett möte.

– Lech Walesa var modig nog en gång att träffa kommunistregimen ansikte mot ansikte en gång, jag kan inte tro att han skulle vara rädd för att möta en småväxt gayperson som jag, säger Robert Biedron.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".