Ensamseglaren som greps utanför ön Martinique döms till 14 år. Foto: Luc Olivier/Scanpix

18 års fängelse för storsmugglare

Huvudmannen i den stora kokainhärva som rullades upp 2010 döms till 18 års fängelse av Stockholms tingsrätt. Den så kallade ensamseglaren som ertappades med 1,4 ton kokain i lasten döms till 14 års fängelse.

Huvudmannen och ensamseglaren har bland annat gjort sig skyldiga till tre fullbordade grova narkotikabrott under åren 2006, 2008 och 2010, enligt ett pressmeddelande från Stockholms tingsrätt.

De två ska dessutom, tillsammans med en 30-åring och en 33-åring, har gjort sig skyldiga till försök till grovt narkotikabrott, respektive medhjälp till försök till grovt narkotikabrott år 2009. De döms till fängelse i åtta år respektive ett år.

En släkting till huvudmannen döms för grovt penninghäleri, det vill säga för att ha hjälpt honom att tvätta pengar. Sammanlagt rör det sig om drygt 44 miljoner kronor. Hennes fängelsestraff blir fem år och sex månader.

Ytterligare två personer har dömts för grovt penninghäleri. De får fängelse i ett år och sex månader respektive villkorlig dom och böter.

En 65-årig kvinna frias helt från brott.

Ensamseglaren, en 56-årig man från Göteborg, skulle segla ensam över Atlanten när han greps utanför den västindiska ön Martinique 2010 med nästan 1,4 ton kokain i lasten.

I media har mannen omtalats som ensamseglaren, eftersom han, enligt åtalet, flera gånger ska ha seglat med kokain i lasten mellan Colombia och Europa.

56-åringens advokat är inte förvånad över domen.

– Vi visste ju att han skulle dömas, men jag tycker att han dömts för mer än han borde dömas för. Jag har pratat med honom och han kommer att överklaga domen, säger försvarsadvokaten Martin Cullberg till TT.

Den 40-årige huvudmannen från Stockholm, är dömd för flera bankrån och utpekas som ledare för ligan.

Den så kallade ensamseglaren har erkänt innehav av kokainet som hittades i segelbåten i Västindien, men hävdar att han införskaffat knarket för egen del, och att det inte har skett i samförstånd med de övriga åtalade.

"Det här ärendet har varit mycket omfattande och svårt att utreda i många delar. Att domstolen nu kommit fram till att bevisningen i åtalet varit tillräcklig för en fällande dom är därför positivt", säger kammaråklagare Karin Bergstrand i ett pressmeddelande.

Åklagarna är även nöjda med påföljderna.

Ekot/P4 Göteborg/TT

Fakta | Avancerat affärsupplägg

  • Kokainhandeln har förgreningar över tre kontinenter, Sydamerika, Nordamerika, och Europa. Polisen beskriver ligans affärsupplägg som professionellt och avancerat. De pengar som tjänats in har placerats i bolag på bland annat Jersey, Malta och Jungfruöarna.
  • 39-åringens materiella tillgångar i form av bilar, båtar och hus var skrivna på hans släktingar, men polisen är övertygad om att 39-åringen är den rätte ägaren.
  • Förundersökningen omfattar nästan 14 000 sidor.
  • Rättegången har hållits i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt.
    (TT)

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".