1 av 2
Det förekommer att langare i City delar ut gratis heroin. Foto: Jenny Groth/Andreas Dybeck.
2 av 2
Klicka för större grafik

Langare i Stockholm delar ut gratis heroin

"Otroligt hänsynslöst och utstuderat"
1:25 min

Det stora utbudet av heroin i Stockholm har gjort att heroinlangarna nu tar till helt nya metoder för att rekrytera nya missbrukare, eller för att bibehålla kunderna som de redan har. Det förekommer till och med att langarna delar ut gratis heroin. Vi hör Sanna, som missbrukat heroin i flera år.

– Grejen är att de kan försöka få folk fast. De kan bjuda om man inte är fast på det, säger Sanna, som egentligen heter något annat.

Inte på många år har heroinet i Stockholm varit så billigt och lättillgängligt som nu, och langarna är många, berättade Ekot i morse.

Sedan några månader tillbaka pågår en polisinsats för att slå ut heroinnätverken, men trots det har Sanna inga problem att få tag i sitt heroin. Flera gånger har Sanna försökt lägga av med heroinet.

– Men när jag berättar det för mina langare, säger Sanna, då bjuder de mig i stället.

– Och så kan man säga, "nä, jag har slutat", så kan de bjuda mig bara för att få mig tillbaka igen, säger Sanna.

Har de bjudit dig på så sätt?

– Ja. Det har hänt många gånger, säger Sanna.

Hur går det till?

– De bara bjuder.

Här har du? Så får du?

– Mmm, svarar Sanna.

Narkotikapolisen Lennart Karlsson vid Citypolisen i Stockholm bekräftar det Sanna berättar.

– Först trodde vi att uppgifterna om hur heroinlangarna delar ut gratis varuprover bara var skrönor. Men nu har jag själv sett det på nära håll, säger Lennart Karlsson.

– Vi har köpare som vi har gripit som har vittnat om hur man nästan känner sig tvingad att köpa. Och hur langarna trycker ner heroinbollar i fickorna på dem och säger "du kan betala i morgon". Så det är otroligt hänsynslöst och utstuderat beteende från många av de här langarna, säger Lennart Karlsson.

Jag träffar Madeleine, en annan ung missbrukare. Nyligen åkte hon in på behandlingshem för att försöka bli av med sitt missbruk, och då, berättar hon, så fortsatte heroinlangarna att ringa till henne:

– Jag sa till dem innan jag åkte att "jag har lagt ner nu så ni behöver inte kontakta mig". Men det är klart att de förlorar ju en stor inkomstkälla när jag försvinner, så de har ringt mig och erbjudit sig att ge mig gratis flera gånger, berättar Madeleine

När jag träffar Madeleine är hon fast i heroinmissbruket igen. När hon fick återfall så såg langarna till att hon fick sitt heroin gratis.

– Så gör de när de vill få tillbaka någon kund. Då är de villiga att ge en, två, tre gånger gratis tills man är fast igen. Och då kan de börja be om pengar igen, för då vet de att då har jag inget val längre, berättar Madeleine.

Enligt narkotikapolisen Lennart Karlsson har polisen märkt av att heroinlangarnas beteende har ändrats.

– Det finns alltså ett lock och ett pock från de här heroinlangarna på ett sätt som vi aldrig har sett förut, och det är ju ytterst allvarligt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".