1 av 2
Nordkoreas ledare Kim Jong-Un. Foto: Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik

Nordkorea visar inga tecken på att backa

Oro för militär sammandrabbning
1:47 min

Nordkoreas enda betydande allierade Kina manar nu till lugn och återhållsamhet, efter hoten från Pyongyang om att starta ett kärnvapenkrig. Men retoriken från Nordkorea visar inga tecken på att dämpas.

Nordkoreansk TV visar en massdemonstration i Pyongyang där talare utslungar hot. TV visar också bilder av ledaren Kim Jong-Un när han i går besökte det förband vid fronten som för två år sedan sköt med artilleri mot en sydkoreansk ö. Fyra sydkoreaner dog den gången.

Nordkoreas hot att atombomba Washington, som svar på nya hårda FN-sanktioner, verkar åtminstone än så länge vara ett tomt hot. Även om landet skulle vilja göra något som så uppenbart skulle resultera i en förödande amerikansk motattack, så saknar Pyongyang fortfarande av allt att döma kapaciteten att skicka kärnvapen på en missil.

Däremot ligger sydkoreanska jättestaden Seoul bara fem mil från gränsen mellan länderna, och är inom lätt räckhåll för nordkoreanskt artilleri och raketer. Också Japan är inom bekvämt räckhåll.

Men en avhållande faktor för Nordkorea är rimligen att Seoul den här gången utlovat att nästa nordkoreanska attack kommer att mötas med ett resolut motanfall från Sydkoreas kapabla militär. Ett löfte som nya sydkoreanska presidenten Park Geun-hye troligen skulle känna sig tvungen att infria.

Ändå finns en oro för att en mindre militär sammandrabbning, kanske till havs, mellan nord- och sydkoreanska styrkor snabbt skulle kunna trappas upp på ett svårförutsägbart sätt. Detta särskilt när både Nordkorea och Sydkorea tillsammans med USA nästa vecka håller stora militärövningar.

Ett motiv för Nordkoreas krigiska retorik kan vara att nye ledaren Kim Jong-Un vill stärka sin ställning som ledare för landets militär. Ett annat mål kan vara att ge Washington och övriga omvärlden större skäl att starta förhandlingar och göra eftergifter till Pyongyang. Något som troligen har mindre utsikter att lyckas nu än tidigare, eftersom få tror att Nordkorea är redo att förhandla bort sitt kärnvapen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".