Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vänstern kritisk mot MP om Reva-debatt

"Det här handlar om den inre gränskontrollen"
1:31 min
Christina Höj Larssen (V) och Gunvor G Eriksson (MP). Foto: Scanpix/Montage Sveriges Radio.

Vänsterpartiet riktar nu stark kritik mot Miljöpartiet efter att tre allianspartier och Miljöpartiet sagt nej till debatt om Reva-projektet. Vänsterpartiet begärde en debatt i riksdagen om det omdiskuterade Reva-projektet som syftar till att öka antalet avvisningar av papperslösa. Bakgrunden är bland annat polisens identitetskontroller i Stockholms Tunnelbana.

Gunvor G Eriksson är gruppledare för Miljöpartiet i riksdagen och bemöter kritiken.

– Reva handlar inte om någon aktuell fråga just nu. För att man ska få upp en debatt i riksdagen så måste det vara en aktuell fråga, säger hon.

Reva-projektet som alltså syftar till att öka antalet utvisningar av papperslösa människor startade redan 2009 och är inte nytt, säger Gunvor G Eriksson.

Polisens omdiskuterade identitetskontroller av personer i Stockholms tunnelbana har inget med Reva att göra enligt Miljöpartiet. Det är Schengen-avtalet som ger passfrihet mellan EU-länder som tvingar polisen att göra identitetskontroller, säger Gunvor G Eriksson.

– Det här handlar om den inre gränskontrollen, och hur man gör den och på vilket sett man gör den. Det måste svenska polisen göra enligt alla de regler som finns och följa de mänskliga rättigheterna, säger hon.

Miljöpartiet ser alltså många hinder för att diskutera Reva-projektet i en aktuell riksdagsdebatt. De har ansvar för sin överenskommelse med regeringen om integration och flyktingpolitiken. Men miljöpartiet kan inte påverka till exempel regeringens direktiv till polisen att öka antalet utvisningar av papperslösa.

Inom Miljöpartiets finns motstånd mot Reva-projektet och jakten på papperslösa. Därför trodde Vänsterpartiets Christina Höj Larssen inte att Miljöpartiet skulle säga nej till en debatt.

– Vi tycker Miljöpartiet har varit och borde vara en naturlig del av kampen för en human flyktingpolitik. Vi förväntar oss att de kommer ansluta sig till den igen när de ser att överenskommelsen inte ger det de förväntat, säger Christina Höj Larssen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".