Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

DO vill pröva fler fall av åldersdiskriminering

Publicerat lördag 20 april 2013 kl 13.22
"Vi har för få anmälningar"
(1:35 min)
Per Holfve biträdande enhetschef på DO. Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio.

Det måste finnas en tydligare praxis kring hur den nya åldersdiskrimineringslagen ska tillämpas. Det menar Diskrimineringsombudsmannen, DO. I dag finns det formuleringar i lagen som kan tolkas på olika sätt.

– Det finns ju ett undantag som återkommer som handlar om att det kan vara okej att särbehandla om man har ett berättigat syfte. Men då uppstår ju frågan vad är ett berättigat syfte, säger Per Holfve, biträdande enhetschef på DO.

– Det finns vissa resonemang till förarbetena till lagen, men det finns mängder med tänkbara situationer där det måste prövas, säger Per Holfve.

Vid årsskiftet utvidgades den del av diskrimineringslagen som rör just ålder. Tidigare fanns det förbud inom arbetslivet och utbildning mot åldersdiskriminering. Nu rör lagen också andra områden som till exempel varor och tjänster och hälso- och sjukvård.

Det finns några undantag, till exempel åldersrabatter och åldersgräns på nattklubb. Men lagen talar också om undantag som är svårare att tyda.

Sedan årsskiftet har det kommit in 15 anmälningar till DO som gäller de nya områdena i lagen. Det har också kommit in 45 som rör arbetslivet. Ofta handlar det om att det är svårare för äldre att få ett jobb.

Det känner Annika Bergström igen, och hon fick en idé från en tidning.

– När jag sökte jobb så skrev jag inte ut mitt personnummer och jag fick komma på intervju, säger hon.

Reagerade de på något speciellt sett när du kom?

– Nej, det gjorde de inte utan jag fick jobbet, säger hon.

På DO tycker de att de kommit in för få anmälningar som rör just de nya delarna i lagen, och vill nu ha fler för att se hur stort mörkertalet är och för att få fram en praxis, säger Per Holfve.

– Vi har för få anmälningar på åldersdiskrimineringsområdet, för att veta var de stora problemen finns. Det gör det svårt för oss att veta vad vi ska prioritera, säger Per Holfve.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".