De nordiska länderna ska samarbeta i jakten på skattesmitare. Foto: Henrik Montgomery/Scanpix

Nordiska länder i samarbete mot skattesmitare

Nordiskt samarbete mot skattesmitare
1:24 min

I ett nytt nordiskt samarbete ska uppemot 400 experter arbeta med att hitta pengar som göms undan utomlands och som ägarna inte skattar för.

För Sveriges del är det omkring 500 miljarder kronor som inte redovisas eller 46 miljarder i förlorade skatteintäkter, säger Margareta Nyström, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket och ordförande för den nordiska arbetsgruppen för internationellt skatteundandragande.

– Det handlar väldigt mycket om oredovisade kapitalintäkter i Sverige. De finns i de klassiska skatteparadisen, säger Margareta Nyström och radar upp ett 40-tal länder världen över.

 Gemensamt för dessa länder är att alla är tidigare skatteparadis. Men nu finns samarbetsavtal som gör det möjligt att hämta hem undangömda skatter. Framför allt sker detta genom informationsutbyte, som vem som är den verklige ägaren bakom ett bolag och banktransaktioner kopplade till samma person.

– Med det kan vi ha tillräckligt underlag för att påföra skatt i Sverige och också brottsanmäla, säger Margareta Nyström.

Den nya 400 man starka expertstyrkan är ett samarbete mellan de nordiska länderna och ska alltså med gemensam kraft sätta tryck på länderna som man har avtal med. Men fortfarande återstår fyra stora skatteparadis - Hongkong, Qatar, Förenade Arabemiraten och Singapore. Där finns inga avtal, vilket är ett problem enligt Margaretha Nyström.

– Vi kan se en ökad ström av kapital till Förenade Arabemiraten och Hongkong som vi inte har avtal med.

Hur ska ni komma åt pengarna som finns där?

– Nordiska ministerrådet håller på att förhandla avtal med de här länderna och vi har stora förhoppningar på att de ska bli avtal inom en snar framtid, säger Margareta Nyström vid Skatteverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".