Pilotfacket vill ha ersättning när SAS går bättre

"Förväntar oss någonting tillbaka"
0:47 min

Det krisdrabbade flygbolaget SAS börjar gå bättre. Om bolaget börjar gå bra kommer pilotfacket att kräva ersättning för de uppoffringar som facken gjorde i höstas.

– Det är tråkigt för en fackföreningsledare att behöva lämna tillbaka det man uppnått, det är ju inte därför man sliter varje dag med det här, säger Robert Gustafsson som är ordförande för Svensk Pilotförening på SAS.

SAS var bara några dagar från konkurs så sent som i november förra året. Men styrelsen fick till en svår uppgörelse med facken för de 15 000 anställda. Piloter och kabinanställda gick med på lönesänkningar på över 12 procent och sänkta pensioner. 

Totalt ska SAS spara 3 miljarder fram till 2015.

Målet är att SAS ska gå jämnt upp i år och med vinst, kanske med miljarder, under åren som kommer. Då kommer Svensk Pilotförening att ställa tuffa krav.

– Vi tycker att vi ställ upp fullt ut inte bara den här gången. Vi har levererat omkring 5 procent kostnadsbesparing på fyra år, och om vi nu får en uppgång så förväntar vi oss väl att få någonting tillbaka, säger Robert Gustafsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".