Lena Sommestad, S-kvinnornas ordförande. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Kräver tidsplan för ny föräldraförsäkring

2:07 min

Socialdemokraternas kvinnoförbund kräver återigen att partiet går till val på en tredelad föräldraförsäkring - för att få pappor att ta ut fler föräldradagar än i dag - inför kongressen i april. Men nuvarande partiledning gör som företrädarna. Den vill inte låsa upp sig vid några löften om när, vilket oroar S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad.

Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin vill inte lova att partiet går till val på en tredelning. Jämtin säger till Ekot att frågan är viktig men att partiledningen inte tänker tidsbestämma att den måste införas nästa mandatperiod, om partiet skulle vinna valet.

– Stefan Löfven och partiledningen är tydliga med att de tycker att den här frågan är väldigt viktig. Men jag tycker att man också måste säga att då genomför vi detta, säger Lena Sommestad.

Men vad är det för skillnad med en datering, att det ska ske nästa mandatperiod? Jämfört med att det ska ske när det är möjligt?

– Ja, vad vi har sett är att man har dragit den här frågan i långbänk.

S-kvinnornas ordförande Lena Sommestad syftar på Socialdemokraternas senaste kongresser. 2005 var frågan riktigt het. Dåvarande partiledare Göran Persson sade så här innan kongressen hade röstat om förslaget:

– Det kommer inte att bli någon kvoterad föräldraförsäkring under nästa mandatperiod, det är min bestämda uppfattning.

Förra kongressen 2009 fattade Socialdemokraterna beslut om en tredelad föräldraförsäkring men förslaget fanns valåret efter inte med i det rödgröna valmanifestet, till S-kvinnornas stora besvikelse.

Och nu befarar alltså ordförande Lena Sommestad en upprepning:

– Jag känner en stor oro för att jämställdheten rullar bakåt i Sverige. Kvinnors situation försämras, och då är det viktigt att vi som Socialdemokrater säger att vi har väntat länge nog. Det är tio år sedan vi fick den sista månaden som fördelades om till vardera föräldern. Nu måste vi våga ta nästa steg under nästa mandatperiod, och vara tydliga med det.

Men Socialdemokraternas partisekreterare Carin Jämtin är inte tydlig med när tredelningen ska införas - bara att den ska det:

– Det är en jätteviktig fråga. Vi har som målsättning att vi ska ha en tvådelad föräldraförsäkring, 50 procent till mamman och 50 procent till pappan - men på vägen dit en tredelning. Det är vår målsättning.

Men ska det stå skrivet att det ska ske nästa mandatperiod?

– Vi kommer att driva kravet men vi kommer inte tidsätta nästan några krav från den här partikongressen, utan det gör vi framöver.

Så du kan inte garantera Socialdemokratiska väljare att det blir en tredelad föräldraförsäkring nästa mandatperiod, om ni vinner valet?

– Jag kan garantera att vår målsättning är att det ska vara hälften till den ena föräldern och hälften till den andra och att steget dit är en tredelning, det kan jag garantera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista