1 av 5
Uhuru Kenyatta. Foto: Ben Curtis/Scanpix.
2 av 5
Firande Kenyatta-anhängäre i Nairobi, Kenya. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
3 av 5
Firande Kenyatta-anhängäre i Nairobi, Kenya. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
4 av 5
Firande Kenyatta-anhängäre i Nairobi, Kenya. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
5 av 5

Kenyatta vann Kenyas presidentval

Anklagas av motståndare för valfusk
1:55 min

I Kenya står det nu klart att den kontroversiella Uhuru Kenyatta har vunnit presidentvalet redan i den första omgången - men knappt.

Klockan halv tre i natt lokal tid var det klart - Uhuru Kenyatta har fått 50,03 procent av rösterna enligt det preliminära resultatet, och har alltså vunnit presidentvalet i Kenya med minsta möjliga marginal.

För att vinna redan i första omgången krävdes över 50 procent och att Kenyatta skulle nå det stod inte klart förrän det allra sista valdistriktets resultat meddelades i natt.

Ett officiellt resultat väntas klockan nio svensk tid, och efter det de första reaktionerna från vinnaren  Kenyatta och den andra favoriten Raila Odinga. Han fick över 800 000 röster mindre än vinnaren, trots att det i opinionsundersökningarna före valet såg ut som om Odinga ledde.

Med den mycket knappa vinsten redan i första omgången så kommer valresultatet troligen att bli starkt ifrågasatt. Odingas allians har redan sagt att de har bevis på att någon har mixtrat med siffrorna, och det kenyanska valet kan nu få en få en utdragen fortsättning i domstol.

När alliansen började tala om valfusk gjorde den klart att det inte var ett rop på anhängarna att ta till gatorna, utan att man ska hålla sig till en laglig process.

Om valresultatet kommer att tas emot med lugn eller leda till någon form av våldsamheter är den stora frågan i dag när Kenya vaknar upp med nyheten om en ny president. Under det förra våldsamma valet 2007 dödades över 1 000 personer  i upplopp efter att det resultatet ifrågasätts.

Kenya har i dag också fått en president som tas emot med stor tveksamhet i stora delar av omvärlden. Kenyatta står åtalad inför den internationella brottmålsdomstolen ICC, anklagad för att ha varit en av dem som stod bakom våldet efter förra valet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".