Premiärminster Lawrence Gonzi kan vara på väg ut. Matthew Mirabelli/Scanpix.

Malta till val efter flera skandaler

Malta till val Lördag
1:45 min

I dag går det lilla EU-medlemslandet Malta till val. Och det ser ut att bli ett regeringsskifte efter 16 år. Labourpartiet leder med bred marginal i mätningarna och i spetsen finns en ung, 39-årig politiker Joseph Muscat:

Den unge socialdemokraten Joseph Muscats valkampanjsmöten har kantats av flaggor och applåder.

Han är en tidigare europaparlamentariker, som nu hoppas bli Maltas nästa premiärminister med löften om göra statsapparaten mer effektiv och sänka energipriser. Förändring är också hans ledord liksom Obamas.

EU:s minsta medlemsland har en god ekonomi med tillväxt, låg arbetslöshet och ordning på statens affärer. Turismen håller i sig och finanssektorn har vuxit, liksom exporten till EU.

Malta har under nio år styrts av Nationalistpartiets Lawrence Gonzi. Både han och Muscat lovar nu att sänka skatterna, men flera skandaler kring landets makthavare tycks ha fått malteserna öppna för ett skifte.

Premiärminister Gonzi tvingades att tidigarelägga valet, när parlamentet inte godkände hans budget för 2013.

Socialdemokraten Joseph Muscat tycks vara en bestämd man. Nyligen stod han i Europaparlamentet och skällde ut ordföranden, för att han inte kunde hålla sitt anförande på maltesiska, eftersom inga översättare fanns på plats.

Muscats Labourparti leder med 10-11 % i mätningarna mot Nationalistpartiet, de två helt dominerande kombattanterna. I morgon, på söndag, vid lunch väntas resultatet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".