Maduro visar kampvilja efter att ha svurits in. Foto: Juan Barreto/Scanpix

Maduro svors in som Venezueals president

Oppositionsledare: "Han har inte valts av folket"
1:58 min

I går kväll svor Nicolas Maduro eden som Venezuelas president. Men oppositionen menar att det är ett brott mot författningen som syftar till att ge Maduro fördelar inför det nyval som ska hållas om ungefär en månad.

Knappt hade Nicolas Maduro avslutat ett långt och känslosamt tal inför de över 50 internationella delegationer som deltog på den officiella begravningsceremonin för Hugo Chavez, förrän han skyndade sig till Nationalförsamlingen för att svära eden som Venezuelas nye president.

Även där höll Nicolas Maduro ett långt och känslosamt tal.

– Det här presidentbandet, sa Maduro med tårar i ögonen, det tillhör Hugo Chavez. Det är han som är Venezuelas legitime president.

Det här var på många sätt Nicolas Maduros dag. Det var dagen han visade att han är en ledare av egen kraft. Även om han hela tiden hänvisade till Hugo Chavez, och även om hans sätt att tala ibland påminde lite väl mycket om hur Chavez brukade tala, så agerade han med stor auktoritet.

Han talade utan manus och gled mellan ämnena, från det lilla till det stora, med stor säkerhet och det kändes plötsligt inte svårt att förstå varför Hugo Chavez utsett honom till sin efterträdare.

Men oppositionsledaren Henriquez Capriles menade att inrättandet av Maduro som interimpresident, var ett bedrägligt utnyttjande av den sorg venezuelanerna känner, i syfte att vinna politiska fördelar inför valet om någon månad.

– Det finns inget sätt att bli president i Venezuela, förutom i allmänna val. Och du, chico, sa Henriquez Capriles, har inte valts av folket.

Så redan innan den veckolånga landssorgen över Hugo Chavez är till ända har den politiska debatten i Venezuela återgått till sina vanliga spår av misstroende och polarisering.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".