1 av 2
Oroligheter bröt ut efter en fotbollsmatch i Port Said, Egypten. Foto: Scanpix.
2 av 2
Abu Homous är pappa till en av de dödsdömda killarna. Han är övertygad om att hans son är oskyldig. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.

Våldsamheter efter dödsdomar mot fotbollssupportrar

Cecilia Uddén, från Kairo 12.30
2:05 min

En domstol i Egypten har i dag bekräftat dödsdomarna mot 21 fotbollssupportar i Port Said, som deltog i upplopp i samband med en fotbollsmatch i fjol då 74 människor dog. Och det här har utlöst våldsamheter, och upprörda invånare i Port Said har stoppat färjetrafiken över Suezkanalen.

När dödsdomarna blev kända i januari utlöste det våldsamma protester som krävde ett 30-tal dödsoffer.

Ytterligare fem personer döms också till livstids fängelse, och flera andra till kortare fängelsestraff, rapporterar Reuters.

När dödsdomarna blev kända i januari utlöste det våldsamma protester som krävde ett 30-tal dödsoffer.

I går tog militären över säkerhetsansvaret för staden från polisen inför väntade oroligheter i dag. Den oberoende dagstidningen al-Watan rapporterar i dag att dess lokaler i Kairo attackerats och vandaliserats av en folkmassa.

"Mer än 40 människor satte eld på byggnadens entré, stormade den och förstörde den", skriver tidningen på sin hemsida enligt AFP.

Al-Watan har publicerat kritiska texter om landets islamistiska styre och supportervåldet.

Samtidigt har en strejk brutit ut bland tusentals poliser i tio av Egyptens 29 provinser. Poliserna, de flesta av låg rang, är arga på att regeringen tvingar dem att konfrontera demonstranter och att de inte åtnjuter åtalsskydd, skriver BBC. 

Egyptens inrikesminister utfärdade också  undantagstillstånd i Sinai och hänvisade till underrättelserapporter om att militanta jihadister förbereder attacker mot polis, rapporterar Egyptens statliga nyhetsbyrå enligt Reuters.

Upprörda invånare har också stoppat färjetrafiken över Suezkanalen och brinnande bildäck färgar himlen svart vid färjeterminalen i Port Said.

Totalt har 73 personer anklagats för fotbollsvåldet. Efter att ha bekräftat de 21 dödsdomar som redan förkunnats utdelade domstolen straff på mellan ett år och livstids fängelse, skriver AFP. Några av de åtalade frikändes.

TT/Ekot

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".