NLD:s partiledare Aung San Suu Kyi. Foto: Scanpix.

Suu Kyi manar till enighet i partiet

Partitopp kritiseras för att inte släppa in unga
2:25 min

I Burmas största stad Rangoon håller just nu oppositionspartiet NLD sin första partikongress sedan det grundades för 25 år sedan. Partiledaren Aung San Suu Kyi manade till enighet när hon talade inför närmare 1 000 partivänner och gäster vid NLD:s kongress.

Hon medgav att det finns stridigheter inom partiet och sa att alla måste arbeta för samma mål: ett demokratiskt Burma.

Suu Kyi väntas försöka bli president vid valet 2015. Den karismatiska 67-åringen är djupt älskad av många. Dels för att hon är dotter till landets självständighetshjälte general Aung San, och för uppoffringarna hon gjort under alla åren i husarrest när Burma styrdes av en brutal militärjunta.

Men det finns kritik mot hennes ledarstil, och mot att många övriga ledare i partiet är lojalister i 80- och 90-årsåldern som vägrat släppa in unga, mera dynamiska ledare. Av nya ledare som hittills valts till partitoppen vid den här kongrssen är flertalet närmare 70 år gamla.

Partiets finanser är usla och Suu Kyi försvarar ett beslut att ta emot pengar från affärsmän lierade med den tidigare militärjunta. Partiet saknar också ett tydligt program för vad det vill åstadkomma.

En NLD-ledare på mellannivå sa tidigare till mig att folk har för högt ställda förväntningar på Suu Kyi.

– Hon är ingen ängel, hon är bara en vanlig människa. Hon har inget trollspö, sa NLD-medlemmen som inte ville säga sitt namn.

Kanske allvarligare för Suu Kyi och för Burmas demokratiska utveckling är att många bland landets etniska minoriter, som utgör runt 40 procent av befolkningen, är förbittrade över att Suu Kyi numera talar varmt om militären.

Suu Kyi har också vägrat att tydligt fördöma förföljelsen av muslimska minoriteten rohingya, kanske för ratt inte stöta sig med den ännu mäktiga militären och med buddhistaktivister. Inte heller har hon kritiserat militärens offensiv i Kachin-staten där civila drabbats hårt. 

Kachin-aktivisten Khon Ja är besviken på Suu Kyi:

– Hennes fokus är att bli president 2015, och ändra konstitutionen så att hon kan bli vald. Till nu har vi inte sett henne arbeta för kachin eller någon annan  etniska minoritet, säger

Utmaningen för NLD och dess ledare Suu Kyi är nu att modernisera och demokratisera partiet, för att kunna bli ett seriöst regeringsalternativ inför valet om två år.

Håll dig uppdaterad med Ekot

Följ oss på Facebook och Twitter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".