1 av 3
Firande Kenyatta-anhängäre i Nairobi, Kenya. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
2 av 3
Firande Kenyatta-anhängäre i Nairobi, Kenya. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.
3 av 3
Firande Kenyatta-anhängäre i Nairobi, Kenya. Foto: Maria Sjöqvist/Sveriges Radio.

Jubel efter valseger i Kenya

"Vi har dansat och tackat Gud"
2:19 min

Uhuru Kenyatta har vunnit presidentvalet i Kenya. Det redan i första omgången, med en mycket knapp marginal. Det officiella resultatet presenterades för en stund sedan, och vid Kenyattas högkvarter samlades jublande anhängare.

Grace Adhiambo har tagit på sig sin finaste röda blus. Rött är Kenyatta-alliansens färg.

Många av de jag pratar med är hesa, efter att liksom Grace ha varit uppe och firat hela natten.

- När resultatet äntligen kom efter lång väntan ringde vi runt och väckte varandra, och sedan dess har vi dansat och tackat Gud, säger Grace, som inte bryr sig om att Kenyattas motståndare i valet Raila Odinga redan har sagt att han inte tänker acceptera resultatet utan kommer att gå med det till domstol.

- Äh, så gör ju han alltid. Han kan aldrig acceptera att han har förlorat, säger Grace, medan folk omkring jublar när den ena dignitären efter den andra inom Kenyatta-alliansen anländer.

Och det faktum att omvärlden ser med misstänksamma ögon på Kenyatta, eftersom han är åtalad inför Internationella Brottmålsdomstolen ICC, bryr sig inte Kenyatta-anhängarna om.

- Vi bryr oss inte, vi har valt honom nu, och då tror jag inte ens att det där rättsfallet kommer att fortsätta, säger Lucy Moranga.

En man ropar till mig: "Vi kenyaner har valt Kenyatta nu, om du åker till Amerika så tala om för Obama att han får acceptera det!"

Både USA och EU har redan före valet talat om konsekvenser för Kenya om landet väljer den ICC-åtalade Kenyatta.

Han åtalas för inblandning i våldet som bröt ut efter det förra valet, då över 1 000 människor dödades i upploppen efter att det valresultatet inte accepterades.

Och trots de kusliga likheterna med taffligheten i hur resultatet presenteras, att segern är knapp och motståndaren vägrar acceptera den, så tror inte Grace Adhiambo på våldsamheter den här gången.

- Nej, kenyanerna är trötta på våld, och den här gången är det vi som säger till politikerna att lugna ner sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".