Folkpartiledaren Jan Björklund.

FP: Alla barn ska ha rätt till förskola

Folkpartiet vill att alla barn från ett års ålder ska ha rätt till förskola sex timmar per dag. Barn till arbetslösa eller föräldralediga ska alltså inte längre bara ha rätt till deltid i förskolan enligt förslaget till nytt partiprogram, som Folkpartiet presenterar snart.

– Förskolan är väldigt viktig för barns utveckling. Det är inte bara barnpassning längre. Det var naturligtvis logiskt förr att bara barn till föräldrar som jobbade, som skulle vara i förskolan. Men vi har ändrat syn, förskolan är ett viktigt första steg i barnens lärande. Alla bör ha rätt att gå där, och i synnerhet de barn som växer upp i ett utanförskap med sociala problem och arbetslöshet gagnas särskilt av att vara i förskolan, säger folkpartiledaren Jan Björklund.

Folkpartiet är inte ensamt om att profilera sig i frågor som rör förskolan. Det gjorde Socialdemokraterna nyligen, med ungefär samma förslag, men de vill också att förskolan ska vara allmän från två års ålder och inte tre som i dag. Det vill inte Jan Björklund.

– Ja, det finns likheter i förslag som många partier lagt fram, men sedan finns det också skillnader. Att ytterligare sänka avgifterna, vilket Socialdemokraterna föreslår, är inte viktigt tycker jag, utan resurserna behövs snarare för att lyfta kvaliteten.

Och för att höja kvaliteten vill Jan Björklund att fler förskolelärare ska utbildas, och att läroplanen för förskolan ska förändras.

– Jag vill utveckla den i riktning mot att förskolan ska bli ännu mer lärande och lärorik.

Har du något konkret förslag?

– Det handlar till exempel om att man ska gå in ännu mer på bokstäver och siffror, grundläggande matematik och grundläggande svenska

För att inte barngrupperna ska öka när fler barn får gå längre i förskolan och fler förskolelärare ska utbildas, vill Jan Björklund tillföra förskolorna två till tre miljarder. Frågan är då hur han ska få med Kristdemokraterna på de här förändringarna?

– Det får vi se. Det här är nu ett förslag som Folkpartiet läggar fram, och så får vi se vilken uppslutning som finns. I bästa fall är alla eniga från början, och annars får vi ju börja en diskussion när det här förslaget läggs fram.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".