SVTs VD Eva Hamilton intervjuades i Ekots Lördagsintervju. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Vd kräver lösning på public service-finansieringen

"Jag är öppen för två lösningar"
2:04 min

Sveriges Televisions vd Eva Hamilton vill att politikerna löser frågan om public service-bolagens finansiering snarast. Det sade hon i Ekots Lördagsintervju i dag.

Men hon vill inte ta ställning till vilken typ av finansieringssystem som är att föredra.

– Jag är öppen för två lösningar.  Den ena är en teknikneutral avgift som faktiskt  i allt väsentligt är som lagen är i dag, även om den behöver justeras på några punkter. Alternativt en skatt som är öronmärkt för public service: Utbildningsradion, Sveriges Radio och Sveriges Television.

Sedan Sveriges Television och andra tv-bolag börjat sända hela sina utbud direkt över internet har frågan om radio- och tv-avgiften blossat upp. Nu är nämligen också den som äger en dator, surfplatta eller mobiltelefon med internetabonnemang skyldig att betala drygt 2 000 kronor om året i avgift.

Dagens avgiftssystem har varit ifrågasatt länge. I höstas föreslog en statlig utredning att istället införa en inkomstbaserad skatt för alla över 18 år oavsett vilka apparater en person äger.

Men regeringen sade nej, och tills vidare kommer det nuvarande systemet att gälla.

De senaste veckornas debatt om surfplattor och datorer har satt ny fart på diskussionen och allt fler politiker från olika partier säger nu att dagens situation är ohållbar.

Men Eva Hamilton vill alltså själv inte säga vilket system hon förordar, men vill att frågan ska få en snabb lösning.

– Det är därför jag har lite bråttom att politikerna sätter ner foten, för det här är inte en fråga för programbolagen eller Sveriges Television eller ens för Radiotjänst. Vi har en lag att följa och den finns.

En del av dagens radio- och tv-avgifter går till att finansiera Melodifestivalen, där det är final i kväll. SVT har aldrig tidigare berättat hur mycket de här tv-sändningarna kostar för bolaget. Nu väljer Eva Hamilton att göra det.

– Jag har hört så många konstiga siffor och antaganden så jag har bestämt mig för att göra det. En  final,  kostar lite drygt två miljoner kronor. Det är ungefär vad ett kvalificerat nöjesprogram kostar om vi spelar in i en studio i Stockholm.

Eva Hamilton talar om den kostnad som radio- och tv-avgiften står för, för de sex Melodifestival-program som sänts i vår blir det sammanlagt 15 miljoner kronor. Den europeiska finalen som sänds från Malmö i maj kostar 125 miljoner kronor. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".