Rök stiger från Polisofficerarnas klubb och Egyptiska fotbollsförbundets lokal i Kairo. Foto: Maya Alleruzzo/Scanpix.

Oroligt i Egypten efter fotbollsdomar

En domstol i Kairo har i dag bekräftat domarna mot 21 fotbollssupportrar, dömda för inblandning i fotbollsmassakern för ett drygt år sedan då 74 människor dödades. Samtidigt frikändes 7 av 9 åtalade polisbefäl och de två som dömdes till straff fick bara 15 års fängelse var, vilket lett till våldsamma protester i Kairo där både fotbollsförbundet och en polisklubb står i lågor. I Port Said har demonstranter försökt blockera den livsviktiga Suezkanalen.

Tjock rök över ön Zamalek i centrala Kairo i dag. Det egyptiska fotbollsförbundet och en stor polisofficersklubb står i lågor, efter att supporterklubben Ultras gick till attack, missnöjda med de lindriga domarna mot polisbefälen.

Endast två av nio poliser dömdes i dag, och de fick bara 15 års fängelse, trots att de anklagas för att ha låst grindarna till fotbollsstadion i Port Said, vilket bidrog till att så många som 74 människor dödades för ett drygt år sedan. Många blev ihjältrampade och klämda till döds vid de låsta utgångarna.

Också i Port Said, där dödsdomarna mot 21 av staden söner i dag bekräftades, är sorgen och ilskan stor.  

Port Said-borna känner sig som offer i en ett politiskt spel, och våldsamma protester mot det muslimska brödraskapet har pågått i snart två månader.

I dag försökte demonstranter blockera den livsviktiga Suezkanalen, något den egyptiska staten ser mycket allvarligt på. Militären har order om att till varje pris hålla kanalen öppen.

Den politiska oron i det nu djupt polariserade Egypten ser inte ut att avta. Sedan i november, när president Mursi gav sig själv utökad makt i ett kontroversiellt dekret, har oroligheter, våld och demonstrationer avlöst varandra.

Många egyptier är förtvivlade över att varken det styrande brödraskapet eller oppositionen tar sitt ansvar för att hålla ihop nationen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".