26 personer sköts till döds vid massakern i Newtown, Conneticut i december. Foto: Alex von Kleydorff/Scanpix.

South Dakota tillåter skolpersonal att beväpna sig

Beväpnad skolpersonal i USA
1:37 min

I USA har delstaten South Dakota beslutat att tillåta personalen i skolan, från dagis till och med gymnasiet, att vara beväpnad på jobbet. South Dakotas beslut kommer efter att 20 skolbarn sköts ihjäl i en skola i Newtown i Conneticut. Händelsen har förändrat debatten om vapenlagarna i USA.

Flera delstater förhindrar inte att lärare är beväpnade, men enligt experterna är South Dakota den första delstat som nu lagstiftat för att explicit tillåta skolpersonal att ha vapen med sig inne på skolan om de vill det.

Beslutet i South Dakota motiveras med skydd för barnen i skolorna, inte minst om skolorna ligger ute på landsbygden med lång väg till polis och sjukvård.

Efter dödsskjutningarna av barnen i Newton, som skakade USA djupt, pågår en intensiv diskussion om vapenlagarna.

Den mäktiga vapenlobbyn NRA:s ledare Wayne LaPierre krävde beväpnade poliser i skolorna.

– Jag uppmanar kongressen i dag att agera omedelbart och vidta nödvändiga åtgärder för att sätta beväpnad polis i varje skola i denna nation, sa han.

Flera delstater arbetar med ny lagstiftning om vapen. Colorado, till exempel, med ett par uppmärksammade dödsskjutningar, har tagit ett steg närmare krav om ökad kontroll av dem som köper vapen och att inte tillåta alla att skaffa ett vapen, men politikerna där har inte kunnat enas efter månader av debatt.

Också i kongressen pågår ett arbete för att eventuellt skärpa reglerna.

I veckan började justitieutskottet i senaten behandla fyra förslag om ökad vapenkontroll, förbud av vissa vapen och mer pengar till skolorna för att förbättra säkerheten.

Olika opinionsmätningar visar starkt stöd för ökat kontroll av köpare, det förslag som verkar mest möjligt att enas om politiskt, medan förslaget att förbjuda försäljning av vissa automatvapen verkar dela befolkningen fifty-fifty för och emot.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".