Ryska Duman skärper kampen mot korruptionen. Foto Ivan Sekretarev/ Scanpix.

Kampen mot rysk korruption skärps

Delade meningar om verklig korruptionskamp
2:20 min

I Ryssland förs en allt aktivare kamp mot korruption bland höga politiker och tjänstemän. Sedan i höstas har sex dumaledamöter tvingats lämna sina platser i parlamentet på grund av otillåtna affärer, odeklarerade tillgångar eller misstänkt kriminalitet.

Andrej Isajev kommer slipslös men med händernafulla av papper till journalisterna som väntar utanför salen på ryska dumans åttonde våning. I pappersbunten finns bevisen för att Andrej Isajev inte har odeklarerade tillgångar eller driver otillåten affärsverksamhet i Tyskland. Alltihop hör till hans fru.

Därinne i salen väljer de slipsklädda herrarna från kontrollkommissionen att tro honom och Isajev kommer ut igen som en rentvådd man. Sämre har det gått för andra parlamentsledamöter.

I februari lämnade frivilligt etikkommissionens ordförande Vladimir Pechtin från det största partiet, Enade Ryssland, sin dumaplats efter att bloggaren Alexej Navalnyj avslöjat odeklarerade lyxlägenheter i Florida.

Förra månaden förlorade också Oleg Michejev från partiet Rättvisa Ryssland sitt mandat och i veckan åtalades han för bedrägeri i mångmiljonklassen.

Alltihop började i höstas då Gennadij Gudkov från Rättvisa Ryssland blev av med sin dumaplats på grund av otillåten affärsverksamhet. Det sågs och ses fortfarande av många som ett straff för hans stöd till oppositionen men de senaste månaderna har visat att ingen, inte heller de regimtrognaste, går säkra.

Händelserna i duman visar också att landets opposition som länge talat om den omfattande korruptionen nu lyckats med att få upp frågan på den offentliga dagordningen.

Även utanför duman avslöjas nu skandal efter skandal med uppseendeväckande detaljer om hur eliten berikar sig där det värsta exemplet handlar om rofferiet inom det ryska försvaret. I höstas fick försvarsminister Anatolij Serdjukov sparken.

I Ryssland råder delade meningar om det är en verklig korruptionskamp vi ser. En del menar att det snarare handlar om en upptrappad strid inom landets elit, andra att det handlar om röstfiske. Men enligt Aleksandr Rubtsov vid Ryska vetenskapsakademin fungerar det dåligt på väljarna.

 Man ser i första hand inte kampen mot korruptionen, man ser korruptionen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".