"Malvinas" visar sitt stöd för Storbritannien. Foto: Paul Byrne/Scanpix.

Folkomröstning på Falklandsöarna i dag

Vill visa omvärlden hur man ser på sin politiska status
1:45 min

I dag och i morgon röstar invånarna på Falklandsöarna, eller Malvinas, som man säger i Argentina, om de vill behålla sin status som "overseas territory" tillhörande Storbritannien.

Det kommer knappast att vara några långa köer framför de få vallokalerna i Port Stanley och på andra håll på öarna.

Det är bara drygt 1600 personer, knappt hälften av hela befolkningen, som är röstberättigade.

Och varje röst som inte svarar ja på frågan om man vill fortsätta tillhöra Storbritannien är en sensation.

Om valresultatet är så givet - varför alls då hålla en folkomröstning?

Representar för kelpers, som öborna kallas, har förklarat att syftet är att visa omvärlden, och speciellt Argentina, hur man ser på sin egen politiska status.

Argentina hävdar ju att öarna tillhör Argentina och att befolkningen är brittiska kolonister.

– Det finns inga, kelpers, oberoende öbor, sa Argentinas utrikesminister Hector Timmerman nyligen, det finns bara brittiska medborgare som bor på Las Malvinas.

I Argentinas ögon är öarna en brittisk koloni som erövrades när argentinska medborgare i början av 1800-talet drevs bort av brittiska trupper.

Och därför har, i Argentinas ögon, folkomröstningen ingen som helst betydelse.

Men för kelpers, som bott på öarna i sju-åtta generationer, och som har en helt annan historieskrivning än Argentina, är det viktigt att visa omvärlden sin vilja.

Det är också ett sätt att påminna om att det var Argentinas militära invasion för 30 år sen, som skapade dagens låsta läge.

Innan dess rådde bra relationer mellan öarna och Argentina och det förekom till och med samtal mellan Storbritannien och Argentina om att öarna på något sätt skulle överlämnas till Argentina.

I dag är det knappast någon öbo som skulle acceptera det - och det är det man vill visa med folkomröstningen.

Och även om den argentinska regeringen avfärdar folkomröstningen som illegal, så finns det kanske andra argentinare som tar intryck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".