1 av 3
Klotter på byggnader i Rmeilan,Syrien, visar stöd för kurdiska väpnade grupper och den fängslade PKK-ledaren Öcalan. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
2 av 3
Konvoj från de kurdiska försvarsstyrkorna YPG i nordöstra Syrien. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.
3 av 3
Brist på olja trots att området är ett av de oljerikaste i Syrien. Foto: Katja Magnusson/Sveriges Radio.

Kurdiska grupper flyttar fram positioner i Syrien

I nordöstra Syrien kontrollerar nu kurdiska grupper flera städer och strategiska områden. Väpnade kurdiska styrkor har nyligen tagit över den viktiga oljestaden Rmeilan. Ekots korrespondent Katja Magnusson är en av få journalister som besökt oljestaden.

Ingångarna till oljestaden Rmeilan bevakas av kurdiska grupper med automatvapen. I regionen finns några av Syriens viktigaste oljefält, och i förra veckan drog sig den syriska regimens styrkor tillbaka från den oljerika staden.

– De kurdiska styrkorna omringade de syriska säkerhetsstyrkorna, berättar Ibrahim Suleiman, som arbetat på fältet i mer än 20 år.

Vakterna och säkerhetsstyrkorna fanns alla på ett speciellt område, men efter att kurdiska grupper belägrat området i några dagar gav de sig av utan strid. Arbetarna såg hur den syriska flaggan togs ner.

Vid ingången till oljefältet har den syriske presidenten Bashar al-Assads porträtt tagits bort. Oljeborraren Muhammed Ibrahim Ibrahim visar att där i stället vajar flaggan för YPG, de kurdiska försvarsstyrkorna som kontrollerar vägspärrar och flera städer i området.

Oljepumparna står stilla, produktionen är stoppad, men oljefältet har strategisk betydelse.

Här i nordöstra Syrien har kurdiska grupper flyttat fram sina positioner. Det kurdiska politiska parti som nu tagit makten har nära band till den väpnade gruppen PKK, på myndighetskontor finns porträtt av den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan.

Kurderna anklagas för att ha en taktisk överenskommelse med den syriska regimen, eftersom städer och områden lämnats utan strid. Men det stämmer inte, säger Kenan Barakat, från partiet PYD, till exempel togs oljefältet över efter en kombination av förhandlingar och hot.

– Vi sa att om ni ger er av så slår vi inte till, men ger ni inte upp fredligt så har vi kraft att anfalla er. Och då ansåg ledningen för oljefältet att det var bättre att vi tog över området än att terrorister kom och dödade dem, säger Kenan Barakat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".