1 av 2
Faluns bostadsbolag Kopparstaden ställer krav på både referenser och en viss lägsta inkomstnivå. Foto: P4 Dalarna/Sveriges Radio.
2 av 2
Klicka för grafik

Hårda krav på kommunala hyresgäster

"De är väldigt tuffa"
2:16 min

82 procent av bolagen i allmännyttan ställer särskilda krav på sina hyresgäster på exempelvis fast arbete och referenser. Detta trots att allmännyttan enligt lagen har ett socialt samhällsansvar. Det visar en enkät till de kommunala bostadsbolagen som Ekot har gjort. Uppfylls inte kraven är hyresgästerna inte välkomna, utan får söka bostad någon annanstans.

– De är väldigt tuffa. Och framför allt så utesluter de jättestora grupper från att någon chans att få ett förstahandskontrakt, säger Hyresgästföreningens ordförande Barbro Engman.

Ekot har frågat alla 283 kommunala bostadsbolag som har lägenheter vilka krav de ställer för att få hyra lägenhet hos dem. 90 procent svarade på enkäten. Och av dem är det alltså åtta av tio bolag som ställer krav.

Det kan vara krav på fast arbete (18 procent), en viss inkomstnivå (46,5 procent), referenser (30,1 procent), och att hyresgästen inte har betalningsanmärkningar (60,5 procent) eller finns i belastningsregistret (3 procent).

Faluns bostadsbolag Kopparstaden ställer krav på både referenser och en viss lägsta inkomstnivå.

– Vi ställer kraven för att människor ska få en hyra som ligger i paritet med den inkomst man har. Det ger oss en trygghet i att de människor som bor hos oss kan betala sin hyra, säger Elke Herbst, marknadschef på Kopparstaden.

Är ni som kommunalt bostadsbolag verkligen till för alla när det blir stopp för vissa?

– Ja. Så är det ju tyvärr. Om man har ett dåligt renommé så måste man jobba för att förbättra det.

Och de som inte uppfyller era krav på till exempel referenser, vart ska de ta vägen?

– Ja, det är naturligtvis svårt. Ibland ger vi människor en andra chans. Men det är klart att det är viktigt att man sköter sig, säger Elke Herbst.

Enligt lag har de kommunala bostadsbolagen har ett särskilt samhällsansvar. Barbro Engman på Hyresgästföreningen tycker inte att bolagen som ställer hårda krav uppfyller det ansvaret.

– Läget i dag när man kan välja och vraka hyresgäster, det utesluter sådana som mycket väl skulle kunna betala en hyra. I dag utesluter man grupper som man absolut inte uteslöt under den tiden när vi hade fler bostäder. Kraven höjs. Och fler och fler kommer att stå utanför, säger Barbro Engman.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".