Järnvägsministeriet har drabbats av den ena korruptionsskandalen efter den andra. Foto: Scanpix.

Kinas mest korrupta myndighet avvecklas

"Det är bra att de i alla fall försöker förändra något"
1:37 min

Kina ska organisera om flera av sina myndigheter. Anledningen är framför allt att man vill bekämpa korruptionen. Och ett av de största beskeden som lämnades i dag är att Kinas stora och mäktiga järnvägsministerium avvecklas och delas upp.

Järnvägsministeriet ska delas upp och ett privat bolag kommer att bildas för att köra tågen. De kvarvarande administrativa delarna kommer att hamna under transportministeriet, rapporterade kinesisk TV i dag.

Järnvägsministeriet har av de flesta i Kina kommit att betraktas som den mest korrupta instansen i hela samhället. Ministeriet har drabbats av den ena korruptionsskandalen efter den andra. Inte minst avsattes järnvägsministern 2011 på grund av just korruptionsanklagelser.

Korruptionen är det som den kinesiska befolkningen upprörs mest över. Den tillträdande presidenten i Kina, Xi Jinping, har gjort korruptionsbekämpning till sin paradfråga.

Under folkkongressen, som pågår nu, var det således väntat att en stor omstrukturering skulle tillkännages.

Och reaktionerna på beskedet är positiva.

– Det är bra att de i alla fall försöker förändra något för att lösa alla problemen som funnits inom järnvägsministeriet, säger 34-åriga Li.

Men att järnvägsministeriet delas upp var inte den enda omstruktureringen som tillkännagavs i dag.

Bland annat kommer familjeplaneringskommissionen, som överser Kinas ettbarnspolitik, att graderas ned i betydelse och hamna under hälsoministeriet.

Alla myndigheter som reglerar de kinesiska medierna kommer även att slås ihop till en ny stor myndighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".