Afghanistans president anklagar USA för att samarbeta med talibanerna i ett nationellt tv-tal. Foto: Ahmad Jamshid/Scanpix.

Hårdare ton mot USA:s närvaro i Afghanistan

USA:s försvarsminister Chuck Hagel förnekade snabbt anklagelserna
1:24 min

I Afghanistan skärper nu president Hamid Karzai kritiken mot USA, och anklagar Washington för att samarbeta med talibanerna.

Hamid Karzai sa under ett tv-sänt tal att USA:s militär och talibanerna samverkar för att övertyga afghanska befolkningen om att utländska soldater behöver stanna kvar i landet också efter nästa år, när huvuddelen av de utländska styrkorna ska återvända hem.

Talibanerna dödar afghanska civila i USA:s tjänst, sa Karzai. Han sa också att USA och talibanerna har kontinuerliga förhandlingar i olika länder, bakom ryggen på regeringen i Kabul.

USA, vars försvarsminister Chuck Hagel just nu besöker Kabul, förnekade snabbt den afghanske presidentens anklagelser, och sa att de var kategoriskt falska.

En amerikansk general i Kabul sa också att Washington i tolv år försökt bringa fred och stabilitet till afghanska folket.

En planerad presskonferens med Hagel och president Karzai ställdes in.

Tidigare i veckan anklagade Karzai amerikanska specialförband och deras afghanska allierade för att ha dödat civila, däribland en universitetsstudent som hittades med halsen avskuren efter att ha gripits i den oroliga Wardak-provinsen, nära Kabul.

Efter incidenten beordrade Karzai att alla amerikanska specialstyrkor måste lämna provinsen.

Den bittra tonen i dagens afghansk-amerikanska ordduell kommer samtidigt som Kabul förhandlar med Washington om exakt hur många amerikanska soldater som ska vara kvar i landet efter 2014, och vilka regler som ska gälla för deras närvaro i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".