Ett förarlöst flygplan patrullerar över Afghanistan. Foto: Leslie Pratt /Scanpix.

Lagligheten i Obamas drönare ifrågasätts

Skapar spänningar inom republikanerna
1:55 min

Den republikanske senatorn Rand Paul tänker fortsätta kritisera lagligheten i USA:s drönarpolitik. Det skriver han själv i Washington Post och redovisar starkt stöd för sina försök att få fler besked om de förarlösa farkosterna.

President Obama har makt att bestämma vem som är USA:s fiende och utan juridisk prövning låta döda den personen med hjälp av ett förarlöst flygplan, så kallade drönare. Det gäller också amerikanska medborgare utomlands.

Det är administrationens ståndpunkt, har det framgått under de senaste veckornas intensiva debatt om drönarpolitiken i samband med att senaten tagit ställning till president Obamas nya utnämningar till utrikes- och försvarsminister och ny chef för underrättelseverksamheten CIA.

Kritiken mot lagligheten av drönarpolitiken och hemlighetsmakeriet kring den förenar libertarianerna till höger i amerikansk politik och kritiker från vänster.

Rand Paul, den republikanske senatorn som skriver i Washington Post, talade i tretton timmar i senaten i veckan som protest mot att han tycker presidenten tar sig för mycket makt.

– Jag talar så länge det behövs till larmet ljuder från kust till kust att vår konstitution är viktig, att din rätt till prövning av domstol är värdefull, att ingen amerikan blir dödad av drönare på amerikansk mark utan att först ha blivit åtalad för ett brott.

Rand Paul ville ha besked om dödande av amerikaner på amerikansk mark och efter en del turer svarade justitieministern att nej, inga "icke stridande" skulle kunna vara "mål att döda", som omskrivningen låter. Han och öppnade genast för nya tolkningar.

Det finns förslag från både höger och vänster om juridisk prövning av presidentens beslut om vem som är USA:s fiende och kan dödas, men Rand Pauls långpratande kritik orsakade också spänningar republikaner emellan om drönarna.

Ett par tunga partikamrater, John McCain och Lindsey Graham reagerade med kraftfullt stöd för Obamas politik som har inneburit en ökad användning av flygplanen för att döda dem USA anser vara terrorister.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".