USA står inför energirevolution

2:36 min

I USA pågår på energiområdet just nu vad experter kallar för en energirevolution. Det handlar om ett nytt sätt att utvinna olja och gas, ur skiffer, och med nya metoder.

Konsekvenserna blir omvälvande för hela världen när USA slutar importera och bli självförsörjande på energi.

– När de nu kan producera olja och gas själva blir de mindre beroende av de stora, traditionella olje- och gasproducenterna, bland annat i Mellanöstern och länder som Venezuela. Det gör också att dessa länder måste hitta andra att leverera sin olja till. USA blir mindre beroende, säger Thina Saltvedt, oljeanalytiker på banken Nordea.

Det handlar om en ny och ganska kontroversiell metod att utvinna i första hand gas men även olja ur skiffer. Miljöpåverkan har lett till bland annat att staten New York har stoppat utvinningen.

– Det krävs kemikalier, vatten och sand för att producera. Man har varit rädd för att dessa kemikalier ska läcka ut i grundvattnet, folks dricksvatten. Det är en aspekt som man är bekymrad för och det har också gjort att bland annat staten New York har ett förbud mot denna typ av produktion, säger Thina Saltvedt.

Även själva borrplatsen påverkas miljömässigt. Men andra aspekter av utvinningen kommer sannolikt att väga tyngre.

– Det är miljöaspekter med detta, men det är också stora förekomster som man nu kan producera billigare som gör detta attraktivt. Men strängare regler blir det nog, säger Thina Saltvedt.

Det som hägrar för USA och som ingen politiker egentligen kan säga nej till är att USA i närtid kommer att bli självförsörjande på energi.

Det krävs mångmiljardinvesteringar, räknat i dollar, för att ta upp gasen och oljan, och när det blir ordentlig volym på det så kommer råoljepriset att påverkas, och kolpriset likaså, och det kommer att påverka hur och varifrån Europa får sin energi.

USA:s kol blir billigare och den antas komma att exporteras till Europa där flera länder håller på att fasa ut kärnkraften.

Europas gasimport kommer i dag till 33 procent från Ryssland, och 27 procent från Norge. Även den balansen kommer att förändras.

USA är väldens största oljeimportör och när landet blir självförsörjande ungefär år 2020, så förändras hela den globala energibalansen. Och allt detta har redan börjat.

– Vi ser redan att det börjar påverkas och det beror på att länder som till exempel  Ryssland och Norge som har varit leverantörer av gas och olja till USA måste nu hitta nya hamnar att leverera sin olja och gas till nya hamnar. Och det gör att den olja och gas som fraktas med fartyg, så kallad LNG, går nu till Europa i stället för USA. Så det bidrar till att det kommer mer gas till Europa än det gjorde tidigare, säger Thina Saltvedt.

Tommy Fredriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista