1 av 2
Capriles lämnar presskonferensen. Foto: Rodrigo Abd/Scanpix.
2 av 2
Henrique Capriles har kritiserat Manduro för uppgifterna runt Chávez död. Foto: Scanpix.

Capriles ställer upp i presidentvalet i Vanezuela

Hårda ord mellan kandidaterna
1:43 min

Det blir Henrique Capriles som blir oppositionens kandidat mot Nicolas Maduro i det presidentval som ska hållas i Venezuela en 14 april. Det blir en kort valkampanj, bara tio dagar. Men redan står det klart att det långt ifrån kommer att bli en harmonisk kampanj.

När Henrique Capriles offentliggjorde sitt beslut att anta oppositionens erbjudande att bli dess presidentkandidat, så anklagade han Nicolas Maduro för att ha lekt med venezulanernas känslor, när han i TV påstod att Hugo Chavez var på bättringsvägen.

– Vem vet egentligen, sa Capriles, när president Chávez dog.

Över huvud taget var tonfallet i Henrique Capriles framträdande betydligt hårdare och mer konfrontativt än det var under hans valkampanj förra året. Och Nicolas Maduro var inte sen att svara, med ett ännu hårdare tonfall.

– I dag föll Capriles mask, sa Nicolas Maduro, och avslöjade den fascist han egentligen är.

Maduro menade att Capriles ifrågasättande av omständigheterna kring Hugo Chávez död och kritiken mot Maduro för att ha manipulerat hans sjukdom i politiska syften inte bara var oansvarigt, utan ett försök att provocera fram våld i landet.

Både Capriles och Maduros blickar in i TV-kamerorna var nästan skrämmande aggressiva och hotfulla, för att inte säga hatiska. Det bådar inte särskilt gott för valkampanjen.

Att den 14 april, valdagen, dessutom är den elfte årsdagen av Hugo Chávez fritagning efter kuppförsöket 2002, ger det hela en dramatisk dimension av nästan episkt slag. Något som valmyndigheten knappast var omedveten om när den valde datum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".