1 av 7
2 av 7
Prins Bertil och hans hustru prinsessan Lilian vinkar från balkongen på Drottninghoms slott efter vigselceremonin i slottskapellet 7:e december 1976. Foto: Scanpix
3 av 7
Arkivbild från 2006 på prinsessan Lilian. Foto: Roger Vikström/Scanpix
4 av 7
Flaggor på halv stång utanför slottet med anledning av prinsessans Lilians död. Foto: Bengt Hansell/Sveriges Radio
5 av 7
Jan Malmsjö i glatt samspråk med prinsessan Lilian och prins Bertil. Foto: Hans T Dahlskog/Scanpix.
6 av 7
Flaggor på halv stång utanför slottet. Foto: Julia Milder/Sveriges Radio
7 av 7
Foto: Hans T Dahlskog/Scanpix

Om prinsessan Lilian: "Hon var en frisk fläkt"

Roger Lundgren: "En mycket speciell och fantastisk person"
1:53 min

På måndagsmorgonen ringde Stockholms kyrkklockor för att hedra prinsessan Lilian som avled i helgen. Släkt och vänner minns henne med värme och många poängterar hennes särskilda sinne för humor. Begravningsgudstjänst hålls i Slottskyrkan på Kungliga slottet lördagen den 16 mars klockan 13, meddelar hovet.

– Hon var en frisk fläkt, för hon var så spontan, och jag tror att det var det som kungafamiljen tyckte var underbart med henne, säger Monica Bonde som är journalist. Prinsessan Lilian var hennes ingifta faster.

Författaren Herman Lindqvist, som tidigare varit kronprinsessan Victorias privatlärare, och som själv träffat prinsessan Lilian, säger så här om henne:

– Hon betydde väldigt mycket, i synnerhet för Victoria. Hon hade inte någon annan motsvarande mormors- eller farmorsfigur, utan det var hon som var det, alltid med "good spirit".

Det är många som beskriver Walesfödda prinsessan Lilians typiskt brittiska sinne för humor. Journalisten Sten Hedman, som följt kungahuset under många år, är en av dem.

– Hon var mycket öppen och glad som person, väldigt "witty" som man säger på engelska, mycket spirituell, enligt Hedman.

Men de sista åren blev annorlunda. 2010 bekräftade hovet att prinsessan Lilian led av Alzheimers sjukdom. Och hon vårdades ända till slutet i sitt hem på Djurgården i Stockholm, enligt hovexperten Sten Hedman.

– Hon har knappast varit kontaktbar och har inte känt igen någon av de anhöriga. Jag tror att det har varit ett bistert slut här ute i ensamheten, säger han.

Men 1996, året innan Prins Bertil dog, var hon fortfarande pigg och deltog i en intervju med Sveriges Radio Halland, från sommarhuset i Tylösand. Hon bekräftade att kärleken mellan henne och Bertil fortfarande var lika stark efter 50 år.

--Absolut. Mycket stark, starkare!

Ni är ett väldigt gulligt och kärleksfullt par.

– You can say that again.

Har det alltid varit så?

– Ja, alltid.

Prinsessan Lilian betydde mycket för kungafamiljen, och kungen skriver i ett pressmeddelande att en mycket kär och avhållen familjemedlem är borta, och att familjens ungdomar alltid uppskattade prinsessans glada upptåg och skämtsamma sätt. 

Begravningsgudstjänsten för prinsessan Lilian hålls i Slottskyrkan på Kungliga slottet lördagen den 16 mars klockan 13, meddelar hovet på sin webbsida. Gravsättning sker på den kungliga begravningsplatsen i Hagaparken.

Här nedan kan du se en del av sorgeringningen från Katarina kyrka på Södermalm i Stockholm under måndagsmorgonen med anledning av prinsessan Lilians bortgång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".