Demonstranter i Budapest protesterade i lördags mot förslag om grundlagsändringar. Foto:Scanpix.

Ungerska parlamentet till omröstning om grundlagsändring

Protester mot det 15-sidiga tillägg
2:02 min

Parlamentet i Ungern ska i dag rösta om en rad kontroversiella tillägg till konstitutionen, och kritiken är redan hård, inte minst från EU.

Konstitutionen är ingen lek, nej, nej nej, skanderar demonstranter utanför det regerande partiet Fidez högkvarter i Budapest. Det var en, i en rad av protester som hållits den senaste veckan i Ungern. Den största, som var i lördags, tågade tusentals demonstranter genom Budapest gator. De protesterade mot det 15-sidiga tillägg till konstitutionen som ska tas upp till omröstning i det ungerska parlamentet i dag.

Tilläggen och kritiken mot de är på många sätt en repris av den hårda debatt som föregick införandet av den nya konstitutionen i januari 2012.

Sedan dess har dock många av de mest kontroversiella lagarna vattnats ur eller helt förklarats olagliga av konstitutionsdomstolen. Det gäller bland annat begränsningar av domstolarnas frihet, kriminalisering av hemlöshet och regler som tvingade universitetsstudenter att stanna kvar och jobba i Ungern.

De nya tilläggen återinför de flesta av dessa lagar. Och kritiken inför dagens omröstningar är än en gång hård. Torbjörn Jagland, generalsekreteraren i Europarådet, menar att tilläggen syftar till att ge det styrande Fidesz-partiet maktmonopol.

– Nu visar det sig att man vill använda den två tredjedels majoritet, grundlagsmajoriteten man har, till att genomföra detaljerade ändringar, som låser fast makten till ett parti för flera år framåt. Det är inte bra, säger Europarådets generalsekreterare Torbjörn Jagland.

Förutom Europarådet har även EU-kommissionen och USA:s utrikesdepartement uttryckt sin oro för konstitutionstilläggen. Men den ungerska regeringen avvisar helt kritiken, och lovar att konstitutionen kommer att leva upp till EU:s normer och krav.

Dessutom sa ledaren för Fidesz-partiets parlamentariska grupp på en presskonferens i lördags, att externa påtryckningar på Ungern i frågan är helt oacceptabla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".