Rättegången i tingsrätten hölls hösten 2011. Foto: Anders Wiklund/Scanpix.

Friande dom mot SOS-sköterska uppe i hovrätten

Bad om ambulans tretton gånger
1:42 min

I dag inleds hovrättsförhandlingarna i fallet där en 23-årig man inte fick rätt hjälp från SOS Alarm, och avled. Sjuksköterskan vid SOS Alarm friades i tingsrätten, men åklagaren anser att sköterskan är ansvarig för att 23-åringen avled.

–  Jag behöver ambulans nu. Jag svimmar hela tiden, sa Emil Linnell i ett av samtalen till SOS Alarm.

23-årigen ringde flera gånger till SOS Alarm en tidig söndagsmorgon i januari 2011. Samtalen pågick totalt under mer än en kvart.

Tretton gånger bad 23-åringen att få en ambulans – förgäves. Han dog under morgonen i sin lägenhet med brusten mjälte till följd av körtelfeber.

Åtalet mot den manliga sjuksköterskan vid SOS Alarm gällde grovt vållande till annans död.

I Stockholms tingsrätt förklarade han sitt handlande:

– Han pratar med klar och tydlig ton. Han andas utan medicinska biljud. Och sedan får jag bakgrundsljud om att han rör sig i lägenheten. Det är de bitar jag har att gå på, sa han då.

Sjuksköterskan gjorde alltså bedömningen att 23-åringen inte var svårt sjuk. En felbedömning, ansåg tingsrätten i sin dom.

Men tingsrätten kunde inte fastslå att det är säkert att 23-åringen skulle överlevt om en ambulans skickats direkt, eftersom ingen av de sjukvårdssakkunniga som vittnade i tingsrätten kunde ge den bilden. Och därmed friades SOS-sköterskan.

I överklagandet skriver åklagaren att orsakssambandet bör räcka för fällande dom. Även om andra delar inom vårdkedjan skulle ha spelat in, som ambulansfärd, mottagande på sjukhus och akutläkarens arbete, skulle en korrekt bedömning från första början ha inneburit avsevärda skillnader.

Åklagaren jämför med en badvakt som inte agerar vid ett drunkningstillbud.

Efter Emil Linnells död inledde SOS Alarm en intern utredning. Sjuksköterskan sa upp sig.

– Vi ser det här som en rättssak mellan en enskild individ, som tidigare jobbade hos oss, och hovrätten. Vi själva har under de här två åren gjort en hel del saker för att säkerställa vår kvalitet när det gäller vårdfrågor, säger Anders Klarström, som är presstalesman vid SOS Alarm.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".