Estland införde euron 1 januari 2011. Just nu har landet en stark tillväxt. Foto: Scanpix.

Knappt styrfart på tillväxten i flera euroekonomier

Fler siffror väntas i eftermiddag
1:24 min

Det går fortsatt långsamt med den ekonomiska återhämtningen i flera av de stora länderna i eurozonen. Även 2013 kan bli ett förlorat år.

Siffror i dag visar att den tillväxt som ändå finns, finns i norra Europa. Det i sammanhanget lilla Estland hade en stark BNP-tillväxt på hela 3,7 procent under det fjärde kvartalet, jämfört med samma kvartal 2011.

Även jämförelsen med kvartalet före visar på tillväxt. Sådana tillväxtsiffror kan man inte hitta någon annanstans i Europa i dag.

Även Lettland antas ha en stark tillväxt, vilket siffror tros bekräfta senare i dag.

Annars är den gängse bilden av Europas ekonomi fortsatt dyster. Det bekräftas av Italien, som inte hade någon tillväxt alls det fjärde kvartalet. BNP minskade med kraftiga 2,8 procent det fjärde kvartalet, jämfört med samma kvartal 2011, och med 0,9 procent från det tredje kvartalet.

Senare i dag kommer det BNP-siffror från fler euroländer, och de väntas bekräfta den dystra bilden. Snittillväxten antas i tidigare prognoser ha fallit för euroområdet i slutet av 2012.

2013 kan bli ännu ett år av krympande ekonomi i eurozonen, i snitt, men med några undantag, eller ljusglimtar, som Tyskland och de baltiska staterna.

De ljusglimtar som har synts i svensk ekonomi, med en BNP-tillväxt på 1,4 procent i slutet av 2012, visar att Europa fortsätter att vara uppdelat i syd och nord, och att ljuset finns i norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".