Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kardinaler gör sig redo för påveval

1 av 2
Någon av dem kan bli framtidens påve. Till vänster den italienska kardinalen Angelo Scola, till höger den brasilianska kardinalen Odilo Scherer. Foto: Scanpix
2 av 2
Klicka för grafik - konklaven

I dag börjar den katolska kyrkans kardinaler sitt slutna sammanträde, konklaven, om vem som ska bli ny påve efter att Benedictus XVI lämnat sin post. Förhandstipsen säger att det kan bli en italienare eller en brasilianare som ska leda den katolska kyrkan i framtiden.

Påven Benedictus XVI är den förste påven på omkring 600 år som lämnat sitt ämbete och beslutet kom som en överraskning för den katolska världen och skakade om Vatikanen. Den 28 februari lämnade han sin post och nu ska en ny påve röstas fram.

I dag stänger 115 kardinaler in sig för att komma fram till vem som ska bli nästa påve. De ska sammanträda i Sixtinska kapellet, beläget i anslutning till Vatikanpalatset, i total isolering från resten av omvärlden tills de fattat ett beslut.

Eftersom det inte finns några officiella "kandidater" och kardinalernas sammanträdanden sker bakom stängda dörrar är det svårt att förutspå vem som kan tänkas ta över påveämbetet. Men de två hetaste förhandstipsen är Angelo Scola, ärkebiskop av Milano och brasilianska São Paulos tyskättade ärkebiskop, Odilo Scherer.

Scola, 71 år, numera ärkebiskop av Italiens största och viktigaste ärkestift Milano och tidigare patriark av Venedig, har bra ledarskapsreferenser och är expert på moralisk teologi, medan Latinamerikas största hopp, São Paulos ärkebiskop Scherer, 63 år, är känd för sin humor, twittrar regelbundet och beskrivs som karismatisk.

Av de 115 röstberättigade kardinalerna är 60 från Europa, varav 28 från Italien. För att bli vald krävs minst 77 röster, alltså två tredjedelar. Får ingen av de förhandstippade de röster som krävs får kardinalerna se sig om efter andra namn.

Bland de "utmanare" och möjliga kandidater som nyhetsbyrån Reuters nämner finns kanadensaren Marc Ouellet - chef över biskopskongregationen i Vatikanen, amerikanen Sean O'Malley - ärkebiskop i Boston och Leonardo Sandri, argentinare med rötter i Italien som var stabschef i Vatikanen fram till 2007.

Den sydafrikanska kardinalen Wilfrid Napier, som var med under förra konklaven 2005 då Benedictus XVI röstades fram, har twittrat om vad som väntar kardinalerna nu:

”Hur det är under konklaven? Förutom att det inte finns radio eller tv, inga tidningar eller telefonsamtal, e-mail eller sms, inget Twitter eller Facebook, så är allt normalt.”

“Vi småpratar, diskuterar, lär känna varandra. Måltider är speciella. Vi kopplar av, berättar historier om våra hemkyrkor, drömmer om framtiden!”, twittrade han vidare.

Fakta: Konklaven

Konklaven är det slutna sammanträde som hålls av kardinalskollegiet, där man utser ny påve i stor hemlighet. Ofta pågår konklaven i flera dagar.

Konklaven sammanträder i Sixtinska kapellet, som är beläget i anslutning till Vatikanpalatset.

De senaste tio konklaverna har pågått i mellan två och fem dagar och krävt upp till 14 omröstningar för att välja en påve. 2005 valdes Joseph Ratzinger till påve Benedictus XVI efter fyra omröstningar under två dagar.

Källa: NE, TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".