Kabinettsekreterare Francis Muthaura var liksom Uhuru Kenyatta anklagad för brott mot mänskligheten för att ha varit inblandad i mord, våldtäkter och fördrivning efter valet i Kenya 2007. Foto: Paul Vreeker/Scanpix

ICC lägger ner åtalet mot Kenyattas medåtalade

Målet mot Kenyatta fortsätter
1:08 min

Målet mot en av dem som anklagas för att stå bakom våldet efter valet i Kenya för fem år sedan läggs ner av åklagaren i Internationella Brottmålsdomstolen ICC.

Fallet som läggs ner gäller mannen som är medåtalad med Uhuru Kenyatta, som i helgen valdes till Kenyas nye president.

– Vi tror inte att vi har utsikter för en fällande dom och drar därför tillbaka anklagelserna, säger åklagaren Fatou Bensouda vid ICC.

Det gäller kabinettsekreterare Francis Muthaura, som liksom Uhuru Kenyatta är anklagad för brott mot mänskligheten för att ha varit inblandad i mord, våldtäkter och fördrivning efter valet i Kenya 2007.

Enligt åklagare Bensouda har vittnen i målet mot Muthaura dödats eller dött och andra vägrar i dag att tala med åklagaren. Hon anklagar också de kenyanska myndigheterna för att inte samarbeta med domstolen i undersökningarna av vad som hände.

Det här är första gången ICC har lagt ner ett åtal så nära inpå att rättegången skulle starta, och de åtalade i Kenya har hela tiden hävdat att målen mot dem är svaga. Inte minst Uhuru Kenyatta, som just har valts till Kenyas nya president, trots åtalet mot honom.

Kenyatta har under valkampanjen sagt att han ska åka till Haag för att bevisa att han är oskyldig. Men åklagaren säger att målet som läggs ner i dag inte alls påverkar det mot Kenyatta – det ska fortsätta, med rättegångsstart 9 juli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".