Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Momsbedrägerier ett hot mot energimarknaden

Publicerat tisdag 12 mars 2013 kl 07.36
Skatteverket: Man vet aldrig när de slår till
(2:21 min)
Klicka för grafik: Karusellhandel

Det finns risk för att den europeiska el- och gasmarknaden utsätts för omfattande momsbedrägeri. Det menar Skatteverket som nu håller ett extra öga på handeln med energi. Bedrägerierna går ut på att momsen aldrig betalas på varor som flyttas runt inom olika företag i EU, så kallad karusellhandel.

– Man kan göra bedrägerier bara med hjälp av en dator. Varorna behöver inte flytta på sig fysiskt, säger Peter Depuyt på den europeiska polismyndigheten Europol.

Det handlar om så kallad karusellhandel som innebär att företag i olika EU-länder köper samma vara av varandra flera gånger.

Problemet är att bolagen egentligen kontrolleras av samma ägare, och att man genom upplägget systematiskt lurar staten på momspengar. När varan går runt flera varv i företagskarusellen kan brottslingarna i slutändan roffa åt sig stora värden.

De senaste åren har man gått från att ha handlat med fysiska varor som guld eller mobiltelefoner till produkter som går att flytta hemma vid datorskärmen.

Bland annat har man fuskat med utsläppsrätter, något som uppdagades för tre år sedan och som myndigheterna nu fått bukt med. Men nu tror europeiska polis- och skattemyndigheter att det är el- och gasmarknaden som kommer att fånga brottslingarnas intresse nästa gång.

– Kommer de in på den här marknaden sker det väldigt fort. Därför bevakar vi den här marknaden hela tiden, man vet ju aldrig när de slår till, säger Alma Olofsdottir, Skatteverkets samordnare för arbetet mot karusellhandel.

Även om Sverige varit ett transitland i flera av de här uppläggen, tror svenska Skatteverket att momsförlusterna hittills skett i större länder som Frankrike och Tyskland.

Enligt Europol förlorar EU-länderna varje år 30 miljarder euro på momsbedrägerier som iscensatts av den organiserade brottsligheten.

Bedrägerierna innefattar flera olika företag i olika EU-länder. Brottslingarna gömmer sig bakom avancerad programvara och använder flera företagsformer som försvårar insynen för myndigheterna.

Konsekvenserna för den marknad som utsätts kan bli allvarliga.

– Det är ju mycket allvarligt och det är risk för att marknaden blåses upp och då blir den inte trovärdig, säger Alma Olofsdottir.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".