Foto: Scanpix.

Ny brottsrubricering i SOS-målet i hovrätten

Åklagaren har även kallat två nya vittnen
1:54 min

I dag började hovrättsförhandlingarna i fallet där en ung man avled, efter att SOS Alarm inte skickat någon ambulans. I tingsrätten friades den SOS-sjuksköterska som åtalats för grovt vållande till annans död. I hovrätten har åklagare Fredrik Karlsson lagt till en alternativ brottsrubricering: framkallande av fara för annan.

– Det kräver inte att någon har dött, utan det räcker att det är en fara för annans liv. Där menar jag att – som målet redan ligger – han bör dömas för det, säger åklagare Fredrik Karlsson.

23-årige Emil Linnell ringde flera gånger till SOS Alarm en tidig söndagsmorgon i januari 2011. Samtalen pågick totalt under mer än en kvart.

–  Jag behöver ambulans nu. Jag svimmar hela tiden, sa Emil Linnell i ett av samtalen.

Tretton gånger bad 23-åringen att få en ambulans – förgäves. Han dog under morgonen i sin lägenhet med brusten mjälte till följd av körtelfeber.

Åtalet mot den manliga sjuksköterskan vid SOS Alarm gällde grovt vållande till annans död.

I Stockholms tingsrätt förklarade han sitt handlande:

– Han pratar med klar och tydlig ton. Han andas utan medicinska biljud. Och sedan får jag bakgrundsljud om att han rör sig i lägenheten. Det är de bitar jag har att gå på, sa han då.

Sjuksköterskan gjorde alltså bedömningen att 23-åringen inte var svårt sjuk. En felbedömning, ansåg tingsrätten i sin dom.

Men tingsrätten kunde inte fastslå att det är säkert att 23-åringen skulle överlevt om en ambulans skickats direkt.

Därför har åklagaren nu i hovrätten alltså lagt till den alternativa rubriceringen "framkallade av fara för annan", som kan ge fängelse i upp till två år.

Den nya, alternativa rubriceringen försvårar för försvaret, enligt sjuksköterskans advokat Björn Hurtig.

– Detta innebär att nu behöver åklagaren inte i den delen bevisa att frånvaro av en ambulans har medfört döden. Nu behöver man bara bevisa att det allmänna agerandet från min klients sida har försatt honom i någon slags farlig situation, eller i vart fall vidmakthållit den farliga situation som han befann sig i på grund av sin sjukdomssituation. Det är klart att det då blir lite svårare, säger han.

Åklagaren har även kallat två nya vittnen, för att klargöra för hovrätten hur sannolikt det är att Emil Linnell hade klarat sig om en ambulans skickats.

– De jobbar med den här typen av inkommande akuta vårdpatienter, och de ska beskriva vad man skulle ha gjort om det kom in en patient med de symptom som den här patienten hade. Så vi stärker upp bevisningen kring vad som skulle ha skett, säger åklagare Fredrik Karlsson.

Efter Emil Linnells död inledde SOS Alarm en egen utredning. Sjuksköterskan sa upp sig sedan han varslats om avsked.

Förhandlingen i hovrätten väntas pågå i ytterligare två dagar.

– Vi ser det här som en rättssak mellan en enskild individ, som tidigare jobbade hos oss, och hovrätten. Vi själva har under de här två åren gjort en hel del saker för att säkerställa vår kvalitet när det gäller vårdfrågor, säger Anders Klarström, presstalesman vid SOS Alarm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".